-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

05.12.2020 / 16:04 Politika - Rezultati CIK-a

SDA osvojila najviše glasova u Distriktu Brčko

SDA osvojila najviše glasova u Distriktu Brčko

Za Skupštinu distrikta Brčko na lokalnim izborima pet mandata osvojila je Stranka demokratske akcije, a četiri koalicija SNSD-Demos, te SP, pokazuju konačni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

SDA je dobila 6.131 glas, koalicija SNSD-Demos 4.651, a SP 4.396.

Poslanici SDA su Esed Kadrić, Sead Softić, Edin Zaimović, Senad Osmanović i Admir Mujkanović, a iz SNSD-Demosa Siniša Milić, Slobodanka Ćurčić, Ljubiša Lukić i Srđan Blažić.

Poslanici SP su Zoran Kokanović, Milijana Simić, Velibor Babić i Boro Ristić.

Po tri mandata dobio je HDZ BiH sa tri mandata, a po dva SBB, Narod i pravda, Ujedinjena Srpska, PDP i Stranka za BiH.

Iz HDZ-a najviše glasova su dobili Anto Domić, Ivo Filipović i Ilija Marić, iz SBB-a Ina Pamukčić i Šemso Saković, Narod i pravdu predstavljaće Damir Bulčević i Abdulah Iljazović, Ujedinjenu Srpsku Uroš Vojnović i Dražen Vrkačević, PDP-a Siniša Golić i Branislav Marković, a Stranku za BiH Zijad Nišić i Bahrija Ribić.

Po jedna skupštinska klupa voljom birača pripala je koaliciji "BH Blok – SDP BiH i NS BiH" (Nusret Kusturica), SDS-u (Mladen Vasić) i DNS-u (Đorđe Popović), dok ostali politički subjekti nisu uspjeli da pređu izborni prag.

Mandate u Skupštini distrikta osvojili su i predstavnici manjina - Alija Denjagić i Mejra Šečić, oboje kao nezavisni kandidati.


Skupština distrikta Brčko ima 29 redovnih mandata i dva mandata iz reda nacionalnih manjina.

Broj birača u Brčkom iznosio je 86.869 koji su glasali na 140 biračkih mjesta. Od 40.013 izašlih na lokalne izbore u Brčkom, njih 38.825 glasalo je na važećim listićima.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo