°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

04.12.2020 / 14:34 BiH - Predmet Respiratori

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Novalića, Milićević, Solaka i Hodžića

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Novalića, Milićević, Solaka i Hodžića
Foto: Vijesti.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu u predmetu "Respiratori" protiv premijera FBiH Fadila Novalića, ministrice finansija i dopremijerke Jelke Milićević, ...

... suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića.

Kako je navedeno u saopćenju, optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi "F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u svezi sa kaznenim djelima:

-Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH
-Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iz članka 219. KZBiH,
-Pranje novca, iz članka 209. KZBiH,
-Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH,
-Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH,
-Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS,

"Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo - Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo -Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice'', saopćeno je iz Tužilaštva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo