8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

04.12.2020 / 11:26 Svijet - Uprkos kritikama

Bangladeš prebacuje Rohinje na udaljeni otok

Bangladeš prebacuje Rohinje na udaljeni otok
Foto: FENA

Brodovi bangladeške mornarice u petak su prebacili oko 1.600 Rohinja izbjeglica ka udaljenom otoku u Bengalskom zalivu, uprkos pritužbama izbjeglica i humanitarnih grupa da su neki od njih bili prisiljeni na to prebacivanje.

Bangladeške vlasti tvrde da samo prebacuju izbjeglice koje su izrazile spremnost da odu na otok Bhasan Char i da će to ublažiti hroničnu nakrcanost logora koji su udomili više od milion Rohinja, muslimanske manjine koja je pobjegla iz susjednog Mijanmara.

Izbjeglice i humanitarni radnici tvrde, međutim, da su neki od Rohinja bili prinuđeni da odu u Bhasan Char, poplavama skloni otok koji se pojavio iz mora prije 20 godina.

Mornarički zvaničnik je izjavio da su Rohinje ukrcane u sedam brodica, od kojih su dvije prevozile namirnice i da su isplovili iz južne luke Chittagong.

Izbjeglice su nakrcane na palubama mornaričkih brodova i sjede na plastičnim stolicama. Neki su nosili kišobrane kako bi ih štitili od sunca tokom putovanja koje traje nekoliko sati.

- Vlada ne prebacuje nikoga prisilno. Mi se držimo te pozicije – izjavio je ministar vanjskih poslova Abdul Momen novinarima u četvrtak navečer.         

Dvoje Rohinja koji su prebačeni izjavili su, međutim, Reutersu da su se njihova imena pojavila na listama koje su sačinili od vlade imenovani lokalni čelnici bez njihove saglasnosti, dok humanitarni radnici tvrde da su zvaničnici koristili prijetnje kako bi izvršili pritisak na ljude da krenu prema otoku.

Oni su među više od 730.000 Rohinja koji su pobjegli iz Mijanmara u 2017. nakon vojnog gušenja njihove pobune za koje UN tvrde da je izvedeno s genocidnom namjerom. Mijanmar negira genocid i tvrdi da su njegove snage imale za cilj Rohinja militante koji su napali policijske položaje.

- Nijedan od izbjeglica ne bi trebao biti izmješten dok se ne razriješe sva pitanja oko njihovih ljudskih prava i humanitarne situacije i dok se ne osigura njihov iskreni pristanak – izjavio je Ismail Wolff, direktor grupe Tvrđava prava.

Human Rights Watch saopćio je da je razgovarao s 12 porodica čija su imena na listama, ali nisu dobrovoljno pristale na odlazak.

Dvoje humanitarnih radnika, koji su tražili da ostanu anonimni, izjavilo je da su izbjeglice pod pritiskom vladinih zvaničnika koji pokušavaju da ih uvjere da odu na otok.

Ujedinjene nacije navode u saopćenju da im je pružena „limitirana informacija“ o izmještanju izbjeglica i da nisu angažovane u pripreme za selidbu ljudi.

Bangladeš je izgradio više od hiljadu stambenih jedinica u Bhasanu za Rohinja izbjeglice.

Više od 300 izbjeglica prebačeno je na otok u ovoj godini nakon što su proveli nekoliko mjeseci na moru u pokušaju da pobjegnu iz Bangladeša. Grupe za ljudska prava tvrde da se izbjeglice drže mimo svoje volje i da se žale na kršenja ljudskih prava, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo