7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

03.12.2020 / 17:49 BiH - Nakon današnje sjednice

Delegacija EU pozvala Tegeltiju da podnese ostavku

Delegacija EU pozvala Tegeltiju da podnese ostavku
Foto: Vijesti.ba
Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se nakon današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na kojoj nije došlo do smjene predsjednika Milana Tegeltije.

Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati ​​najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.

Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu.

Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču ​​neovisnosti i integriteta pravosuđa, saopćeno je iz EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo