°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

03.12.2020 / 15:57 Politika - Saopćenje

SDBiH: Kojović i Nikšić poklanjaju Čoviću pobjedu u Mostaru

SDBiH: Kojović i Nikšić poklanjaju Čoviću pobjedu u Mostaru
Foto: Vijesti.ba
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) prikupili su potpise za smjenu aktuelne Vlade.

Time će u Tuzlanskom kantonu pokušati formirati novu vlast uprkos ranijim obećanjima Naše stranke i SDP-a da neće ulaziti u vlast sa PDA Mirsada Kukića, čime su očito obmanuti građani Tuzlanskog kantona, saopćili su danas Socijaldemokrati (SD) BiH.

U saopćenju citiraju Selima Bešlagića i Jasmina Imamovića, koji su ranije tvrdili da neće u koaliciju sa PDA.

- Naš stav je već odavno poznat. Mi smo opozicija. Mi bismo podržali smjenu Vlade, ali ne bismo učestvovali u Vladi. To je naš stav, ali to ne znači da ne bismo kritikovali tu Vladu koja bi bila formirana. Mi ne bismo išli sa PDA – izjavio je ranije Bešlagić.

Jasmin Imamović, koji je prema njegovim riječima zastupnik građana Tuzle, poslije Općih izbora izjavio je da bi svaki dogovor njegovog SDP-a sa nacionalistima značio kršenje obećanja datih građanima pred izbore.

- Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA - izjavio je u intervjuu za Oslobođenje, citirali su iz SDBiH.

- Šta se promijenilo? SDP je zajedno sa SDA i SBiH dogovorio principe zajedničkog djelovanja, te modalitete uspostave funkcionalne skupštinske većine u Distriktu Brčko. U Doboju je SDP potpisao sporazum sa SNSD-om Milorada Dodika, kojim bi za glasove gradonačelniku dobli učešće u vlasti. Aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika Općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od rukovodstva SDP-a Srebrenica, zarad ličnih interesa, još jedan je pokazatelj odnosa funkcionera SDP-a prema svojim članovima, ali i prema građanima BiH - navode iz SDBiH.

U saopćenju dodaju da to nije jedini slučaj koji je zabilježen u Podrinju.

- Naime, pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona BiH, Transparency International podnio je krivične prijave u kojima se i predsjednik OO SDP Bratunac sumnjiči za izborne prevare. Tako je Adil Osmanović (Taran) prikupljao lične podatke građana bošnjačke nacionalnosti koji žive u Bratuncu i izvan BiH te ih prosljeđivao Srđanu Rankiću i drugima radi registracije za glasanje poštom iz Srbije. Prema analizama urađenim na temelju izbornih rezultata u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, posve je jasno da probosanske snage mogu ostvariti većinu u Mostaru, ali pod uvjetom da izađu što jedinstvenije i da ne rasipaju glasove. Međutim, u Mostaru Dragan Čović zadovoljno trlja ruke jer će mu Nikšić i Kojović rasipanjem glasova pokoniti pobjedu.Toliko o principijelnosti SDP-a i Naše stranke - zaključuje se u saopćenju SDBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo