1°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

02.12.2020 / 20:05 Kultura - Centar za kulturu

Upriličena izložba i predstavljanje knjige o upravnom položaju Mostara

Upriličena izložba i predstavljanje knjige o upravnom položaju Mostara
Foto: FENA

Izložba pod nazivom "Upravni položaj grada Mostar od 1833. do 1918. godine"  i predstavljanje knjige "Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti" autora Jasmina Brankovića upriličeno je u srijedu navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Autor Jasmin Branković kazao je u izjavi za Fenu kako je ovaj grad imao veoma buran, intenzivan i dinamičan razvoj.

- Kulturne i urbane dimenzije tog razvoja prilično su dobro obrađene u literaturi, djelomično i politički i gospodarski. Međutim, urbani razvoj je uvijek bio na marginama zanimanja istraživača – kazao je Branković.

Smatra da, kada je u pitanju Mostar, treba reći kako je u austro-ugarskom razdoblju imao specifičan položaj  i da je uz glavni grad Sarajevo jedino ovaj grad imao vlastiti statut.

Samoupravna prava i djelokrug mostarske općine su, kako je navedeno, baš kao i u slučaju sarajevske, bili umnogome ograničeni propisivanjem širokih kontrolnih ovlaštenja Zemaljske vlade, odnosno nadležne političke oblasti nad njihovim radom. Ipak su mostarski općinari, a posebno njegovi veoma inventivni gradonačelnici postigli značajne rezultate na planu urbanizacije grada i modernizacije njegovih funkcija.

Zanimljivo je vidjeti detalje na izložbi kao što je na primjer prvi gospodarski pravilnik iz 1879. godine, koji se prvi put javno objavljuje u formi dokumenta.

Branković je istaknuo kako je dokument rukom napisan i kako nikad prije nije objavljen.

Na izložbi je prikazano niz zanimljivih detalja, a još više tih zanimljivosti integralno je objavljeno u knjizi Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo