4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

02.12.2020 / 19:04 Fudbal - Stéphanie Frappart

Francuskinja prva žena koja će suditi na utakmici Lige šampiona

Francuskinja prva žena koja će suditi na utakmici Lige šampiona
Foto: Arhiv

Medijska vidljivost žena u sportu na visokom nivou još uvijek je u velikoj mjeri nedovoljna, dok muškarci i dalje monopoliziraju ključne pozicije u sportskim organizacijama.

Ali rezultati i profesionalnost žena u sportu omogućavaju da se stavovi promijene i potvrde. Fudbal je sigurno pravi primjer za ovu situaciju, u kojem su ženske ekipe, u nekim zemljama, osvojile javnost svojim igračkim vještinama.

Ipak, navodi se u saopćenju Ambasade Francuske u BiH, „možemo pozdraviti izbor UEFA-e da, prvi put, jednoj ženi povjeri centralno suđenje utakmice Lige prvaka za muškarce (utakmica Lige prvaka Juventus Torino - Dinamo Kijev u srijedu 2. decembra 2020.) Stéphanie Frappart, francuska fudbalska sutkinja kojoj je već bilo povjereno suđenje na finalu evropskog
Superkupa u augustu prošle godine“.

Nadaju se da je ovo imenovanje samo korak, i da prije svega daje ideje drugim ženama da se uključe u sportsku arbitražu kako bi i one dosegle visoki nivo, posebno u sportu, gdje se njihovo mjesto treba ojačati ili čak osvojiti.

Ovo je i tema francuskog filma koji će biti prikazan u kinu "Meeting Point" u Sarajevu u četvrtak, 3. decembra 2020. godine, u sklopu francusko-njemačkog festivala Ciné-Caravane.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo