7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

29.11.2020 / 17:39 BiH - Komentar advokatice

Vidović: Denisa Zvizdića pozvat ćemo za svjedoka

Vidović: Denisa Zvizdića pozvat ćemo za svjedoka
Foto: Vijesti.ba

Govoreći nedavno o stanju u pravosuđu BiH, Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Slovenije, a nakon što su objavili izvještaj “Posrnulo pravosuđe ‘rak rana’ bh. društva”, komentirao je za medije i “montirane optužnice” kroz primjer afere respiratori.

 “To je zaista jedinstven slučaj. Vlada je dala samo saglasnost, i tu se radi o pravnoj lakrdiji i tu se radi o namještanju optužnice. Pozadina je drugačija, a cilj je eleminirati iz političkog života premijera Novalića koji je bio s obzirom na uslove uspješan premijer. Ovo je pokušaj montiranja Fadilu Novaliću, a to je u jednu ruku način da se suprostavimo pravosudnom sistemu. Svako može tu biti meta, a sad je tu Fadil Novalić u ovom slučaju žrtva.”

Koliko je Bećirović u pravu moglo se proteklih šest mjeseci vidjeti u brojnim paušalnim i neprovjerenim izjavama pojedinaca i određenih medija koji se mogu posmatrati i kao dio mediaplana koje je Tužiteljstvo BiH najavilo već na samom početku predmeta respiratori, što je presedan, odnosno nezapamćeno je u historiji bh. pravosuđa da Tužiteljstvo BiH radi javno prizna da u okviru istrage ima mediaplan.

No, neviđena medijska hajka koja prati cijeli ovaj slučaj, osuđujući premijera Federacije i prije kraja, ne suđenja nego same istrage, nezapamćena je čak kad su bili u pitanju i neki puno veći slučajevi, s puno većim iznosima, kao što je, na primjer, istraga SIPA-e protiv Milorada Dodika oko izgradnje zgrade vlade Republike Srpske, što je bio možda i jedan od najvećih slučajeva korupcije poslije rata u BiH. Iako su štete mjerene u stotinama miliona maraka cijeli predmet je okončan bez ikakvih poljedica po tadašnjeg premijera RS-a.

Od tada je Milorad Dodik nedodirljiv za Tužiteljstvo BiH, ali Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv federalnog premijera koja je započeta spektaklom, od zadržavanja u pritvoru, zahtjevom za lišavanjem slobode, čekanjem zadnjih sekundi u zakonskom roku da se izjasne da li će biti podignuta optužnica ili se istraga nastavlja, nasilnim pokušajima da se dokaže krivica …

Dok javnost očekuje tužiteljsku odluku u slučaju respiratori, za koju je zakonski rok istekao 28. novembra, začuđuju izjave pojedinaca, političara, koji svojim tvrdnjama insinuiraju da su upućeni u predmet i znaju detalje koji su do sada nepoznati javnosti. Među njima, posebno iznenađuje istup Denisa Zvizdića koji je danas rekao: “Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora.”

Komentar o ovome dala je Vasvija Vidović advokatica koja u timu s kolegama Nikicom Gržićem, Muhudinom Kapom i Ninom Karačić, zastupa premijera Novalića.

Ona je kratko odgovorila:

„Nikad nisam u predmetu, u dokumentima koji su nama dostupni, vidjela ni indiciju koja ukazuje na to da je postojala bilo kakva naredba od bilo koga, čak ni neke NN osobe. Ukoliko gospodin Zvizdić ima dokaze u tom pravcu, pozvat ćemo ga za svjedoka. Naš stav je od početka da su navodi o protivzakonitom djelovanju premijera Novalića, bez osnova.“



(Vijesti.ba)

Izdvajamo