10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.11.2020 / 08:20 Košarka - Prva od 3 meč-lopte

Košarkaši BiH večeras imaju priliku ovjeriti plasman na EP

Košarkaši BiH večeras imaju priliku ovjeriti plasman na EP
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija BiH nalazi se na pragu novog plasmana na Evropsko prvenstvo. Zmajevi večeras imaju priliku učiniti taj korak.

U slučaju novog trijumfa nad Latvijom, koju su izabranici selektora Vedrana Bosnića savladali u Rigi sa tijesnih 61:62, naš nacionalni tim osigurat će učešće na Eurobasketu, deseto po redu za bh. reprezenzaciju, prenosi SCsport.

No, i pored toga što su Zmajevi razbijanjem Bugarske prije dvije noći (88:49) demonstrirali izuzetnu energiju i sjajnu odbranu, treba naglasiti da će večerašnji duel sa Latvijcima u dvorani hotela Hills ipak biti zahtjevniji zadatak.

Upozorava na to i Bosnić, ali također naglašava da se formula uspjeha krije u receptu oprobanom protiv Bugara, disciplinovanom i beskompromisnom pristupu u defanzivnom segmentu:

“Oni su, po meni, kvalitetniji trenutno nego u februaru. Dobili su pojačanje u vidu Rihardsa Lomažsa, jednog od rijetkih igrača iz Eurolige koji igraju za reprezentaciju u ovom prozoru. Imaju kvalitet i iskustvo. Odlična ekipa u tranziciji i odlični šuteri. Trebamo igrati hrabro i odbranom tražiti našu šansu”, govori bh. selektor.

Latvija je prije dva dana savladala Grčku iznenađujuće lako (77:66), stoga se čak može reći da sada protiv BiH ima i rolu blagog favorita. Međutim, kakav god da bude rezultat na semaforu, na jednu stvar od Bosnićevih Zmajeva, kao što smo se uvjerili, možemo računati – poginut će na parketu za dres u bojama Bosne i Hercegovine.

Susret BiH – Latvija počinje u 21 sat, uz direktan TV prenos na kanalu Nova Sport. Prethodno će, također u dvorani hotela Hills na Ilidži, susret u četvrtog kola grupe H odigrati Bugarska i Grčka (18 sati).

Što se trenutnog poretka tiče, BiH i Grčka su na omjeru 2-1, a Latvija i Bugarska na 1-2. U slučaju večerašnjeg trijumfa, Zmajevi bi imali bolji skor u međusobnim duelima sa Latvijom dva kola prije kraja i tako matematički osigurali odlazak na Eurobasket.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo