6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

28.11.2020 / 21:02 Svijet - Zbog restriktivnih mjera

Protesti u Londonu, policija u Parizu ispalila suzavac za demonstrante

Protesti u Londonu, policija u Parizu ispalila suzavac za demonstrante
Foto: Twitter
Uprkos proglašenom karantinu u cijeloj Velikoj Britaniji, grupa "StandUpX" je održala proteste u centru Londona zbog restriktivnih mjera i najavljene vakcinacije u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Demonstranti su se prvo okupili na željezničkoj stanici Kings Cross, odakle su otišli nakon policijskog upozorenja, a tom prilikom priveden je jedan izgrednik, javlja agencija Anadolija.

Nedugo zatim, demonstranti su se ponovo okupili u Hyde Parku, odakle su krenuli u protestnu šetnju s transparentima na kojima je pisalo "Ne obaveznim maskama" i "Karantin nam uništava život".

Policija je ponovo intervenirala i privela više demonstranata, a na čelu protestne povorke bio je Piers Corbyn, brat bivšeg lidera Laburističke partije Jeremyja Corbyna.

Demonstranti su se potom ponovo pokušali okupiti u Hyde Parku, ali opet je stigla policija i privela još nekoliko osoba.

U Parizu su policajci ispalili suzavac na demonstranti koji su ih gađali kamenjem i pirotehnikom, a podigli su i barikade, dok je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Francuzi su izašli na proteste protiv prijedloga zakona o sigurnosti za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija. Prema tom zakonu, krivičnim djelom bi se smatralo fotografisanje policije na dužnosti "s namjerom da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu".

U subotu su se održavale demonstracije u Bordeauxu, Lilleu, Montpellieru, Nantesu i drugim gradovima širom Francuske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo