-3°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 0°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

28.11.2020 / 10:26 BiH - Krajem januara

Novi aranžman BiH sa MMF-om od 750 miliona eura

Novi aranžman BiH sa MMF-om od 750 miliona eura
Foto: Vijesti.ba

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na nivou države BiH, mogao bi biti spreman krajem januara ili u februaru, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

Jewell je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine. On je pojasnio da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuisan u tranšama u skladu sa uspjehom u sprovođenju programa.

"Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom narednog mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem januara ili početkom februara", rekao je za Nezavisne novine.

On je dodao da će u smislu uslova programa nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

"Biće manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uslove da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerovatnoća da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom", rekao je Jewell.

On je naveo da će se uslovi i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih finansija i slično.

Jewell je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 miliona eura.

On je napomenuo i da nije završena kriza u vezi sa koronavirusom već bi se mogla pogoršati tokom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što "zahtijeva ozbiljne finansije i košta".

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo