6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

27.11.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Kapidžić: Konaković bi morao da se prihvati premijerske obaveze

Kapidžić: Konaković bi morao da se prihvati premijerske obaveze
Faruk Kapidžić / Vijesti.ba
Na području Kantona Sarajevo (KS) od iduće zimske sezone mogla bi biti zabranjena upotreba i posjedovanje uglja. No, da bi se to i desilo, u narednih desetak mjeseci moraju se izmijeniti prateći zakonski akti.

Potvrdio je to za Vijesti.ba ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić.

Naime, Vlada KS usvojila je Prijedlog Zaključka kojim se utvrđuje prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS. Prijedlog je potom upućen Skupštini KS na razmatranje.

Kapidžić pojašnjava da se u navedenoj odluci, zapravo, mijenja član 17a kojim se definiše općenito zabrana korištenja, ali i posjedovanja uglja na području KS počev od 1. novembra iduće godine. Ova odluka odnosi se na domaćinstva, fabrike, kotlovnice..., dakle na sve korisnike uglja u KS.

Međutim, da bi ova odluka postala i validna, pojašnjava nam ministar, do 1. oktobra naredne godine morali bi se izmijeniti svi prateći zakonski akti, te pripremiti subvencije.

- Ako to Vlada KS, odnosno komisija koja će biti formirana, stigne uraditi do 1. oktobra iduće godine, zabrana korištenja uglja stupa na snagu od 1. novembra. A ukoliko, pak, ne stigne, onda se stupanje na snagu te odluke prolongira sve dok se ne provedu sve neophodne procedure - govori nam Kapidžić.

Ministar je mišljenja da Vlada KS u predviđenom roku može uraditi sve ono što je u tom pogledu neophodno.

- Znam da bih to sigurno ja izgurao kada bih ostao ministar. Ima tu nekih zakonskih akata na nivou FBiH, ima na nivou Kantona, imaju subvencije koje se pripremaju. Znači, može se, samo je pitanje koliko će ljudi biti spremni da na tome rade - dodaje Kapidžić.

Govoreći o predstojećoj sjednici Skupštine KS, zakazanoj za ponedjeljak, 30. novembra, Kapidžić kaže kako očekuje da će nova većina prihvatiti ostavku premijera Marija Nenadića, a samim tim i kompletne Vlade.

- Bukvalno mora doći do imenovanja nove Vlade. Vjerovatno će u ponedjeljak prihvatiti premijerovu ostavku. A onda se ide na imenovanje novog mandatara koji treba da predloži sastav buduće Vlade - kaže Kapidžić.

Rad Vlade KS u kojoj je obnašao funkciju ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ocijenio je jednim od boljih u historiji KS.

- Ova Vlada je od 12 ministara imala samo jednu "fulu" - ministra zdravstva, dok su preostalih 11 bili jako dobri. Od njih je sigurno 5-6 bilo velikih stručnjaka. Faktički je ova Vlada bila gotovo pa ekspertna, otvorili smo niz procesa - govori Kapidžić.

Izrazio je sumnju u najavu "Četvorke" da će formirati ekspertnu Vladu, s obzirom na to da već govore o raspodjeli resora.

- Narodu je valjda odmah jasno da to neće biti eksperti. Skupština bi trebala da odabere premijera koji će sam da sastavi Vladu. Znači, ne stranke, nego premijer koji će biti kandidat u ime nove većine. On treba da sebi odabere 12 eksperata koji će biti u njegovom timu, a ne stranke - konstatuje Kapidžić.

Na kraju smo ga pitali koga vidi kao budućeg premijera KS, s obzirom da su se u javnosti već spominjala neka imena.

- Generalno od tih imena ne vidim da bi iko mogao biti premijer. Jer, onaj ko to hoće da bude, mora imati snage da do kraja sprovede sve ove procese koje smo mi pokrenuli, a koji se po prvi put dešavaju u Kantonu - mišljenja je Kapidžić koji dodaje da bi odgovornost možda trebao ponijeti Elmedin Konaković.

- Međutim, strah me da Konaković ne bude na taj način sprovodio procese koji nisu dobri za građane. Ali on jeste ta osoba koja bi sigurno mogla da vodi ove pozitivne procese do kraja, zato što ima snage da se s tim izbori. Problem je, međutim, što u glavi ima zacrtane neke sasvim druge procese koji uopšte nisu dobri. Ali mislim da bi on to mogao. Na kraju krajeva, on bi možda i morao da se prihvati te obaveze jer je u javnosti govorio da mnoge stvari zna. Stoga bi to kao premijer trebao i da pokaže - zaključuje Kapidžić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo