2°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

27.11.2020 / 13:50 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Ivana Đurića zbog ratnog zločina u Brčkom

Podignuta optužnica protiv Ivana Đurića zbog ratnog zločina u Brčkom
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv 49-godišnjeg Ivana Đurića koji se tereti za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, osobno i izravno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

On se tereti da je tijekom mjeseca svibnja / maja 1992. godine, dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozlijeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice.

Počinjenje navedenih kaznenih djela, povezano je sa ratnih zločinima, za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo