18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

27.11.2020 / 12:24 BiH - Sastanak u Sarajevu

Podžić-Toudic: Nastaviti dobru vojnu saradnju BiH i Francuske

Podžić-Toudic: Nastaviti dobru vojnu saradnju BiH i Francuske
Foto: Fena / Vijesti.ba

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Francuske u BiH Christine Toudic, s kojom je razgovarao o bilataralnoj odbrambenoj saradnji i aktivnostima na njenom unapređenju u narednom periodu.

Tokom sastanka, istaknuta je dosadašnja bilateralna saradnja dvije prijateljske zemlje, te izražena želja da se ta praksa nastavi i u budućnosti.

Ambasadorica Toudic je upoznata s najznačajnijim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, pri čemu je ministar Podžić izrazio posebnu zahvalnost Republici Francuskoj zbog dodijeljenog mjesta na Komandno štabnom kursu na kojem se trenutno školuje jedan pripadnik OSBiH.

Također, ministar Podžić je istaknuo da će se u narednom periodu povećati kapaciteti za učenje francuskog jezika u Oružanim snagama BiH.

Ambasadorica Toudic iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom, te istaknula otvorenost za njenim nastavkom, uključujući i mogućnost realizacije novih zajedničkih projekata u skorijoj budućnosti.Osim toga, istaknuto je i da je interes Republike Francuske stabilna i sigurna BiH, te da je i u naredne dvije godine osigurano mjesto za pripadnike OSBiH na prestižnim vojnim akademijama u toj zemlji.

Također, ministar Podžić je informiran da će u misiji EUFOR biti povećan broj pripadnika kontingenta Oružanih snaga Republike Francuske, te će umjesto dosadašnjih sedam, u budućnosti u ovoj misiji biti 22 francuska vojnika.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić, te vojni ataše Republike Francuske pukovnik Laurent Vonderscher - saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MOBiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo