8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

27.11.2020 / 09:27 Politika - Sergio Šotrić

Mostar je ljubav, ljubav obavezuje - glasaj za Mostar!

Mostar je ljubav, ljubav obavezuje - glasaj za Mostar!
Sergio Šotrić / Vijesti.ba
Ugledni Mostarac Sergej Sergio Šotrić kandidat je “Koalicije za Mostar 2020” na predstojećim izborima u ovom gradu.

Šotrić se putem svog Facebook profila obratio Mostarcima pozvavši ih da aktivno učestvuju i odlučuju o sudbini svog grada u budućnosti.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Poštovani i dragi, Mostarke i Mostarci,

lokalni izbori u Mostaru će biti odrzani 20.12.2020. Nakon 12 godina bespravnog amputiranja jednog od njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava (da biraju i da budu birani), građani Mostara konačno izlaze iz nezaslužene političke tamnice, u kojoj su bili držani kao taoci nerazumnih, sebičnih i nesposobnih političkih funkcionera, čija je politika doživjela debakl.

Novo Gradsko vijeće, zajedno sa svim građanima Mostara, ima pred sobom velike poslove, u vremenu, koje nam (na žalost) priprema dodatne i neočekivane izazove, uslovljene nadolazećom (nakon 2. Svjetskog rata najtežom) zdravstveno-ekonomsko-socijalnom krizom, izazvanom epidemiološkom pandemijom, koja vec skoro 10 mjeseci paralizuje ne samo Mostar i BiH, nego cijelu Evropu i skoro cijeli svijet.

Pro bosankohercegovačke stranke u gradu Mostaru, okupile su se ovaj put u jedinstvenu „Koaliciju za Mostar 2020“, kako bi zajedno nastupile na predstojećim izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Iz odgovornosti prema istorijskom trenutku, neophodno je reći, da su u ovu zajedničku koaliciju bile pozvane (bez izuzetka) sve pro bosanskohercegovačke stranke. Međutim jedan (manji) dio njih se na žalost nije odazvao ovom urgentnom pozivu na jedinstvo, donoseći odluke da formiraju sopstveni politički subjekat (koaliciju) i/ili da pak na predstojećim izborima nastupaju samostalno (što je naravno njihovo legitimno pravo).

Velika većina pro bosanskohercegovačkih aktera (uključujući i mene) se zalagala za gotovo isti pobjednički princip iz 1996. godine, ali iz nekih usko stranačkih, ličnih i/ili nekih drugih (u ovom trenutku nedovoljno poznatih) interesa se, po mome mišljenju, u sudbonosnom momentu za Grad Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu, uoči nadolazećih lokalnih izbora, potpuno nerazumno napustio ovaj oprobano uspješan princip udruženosti i jedinstva pro bosanskohercegovačkih snaga po uzoru na 1996. godinu, kada su u Mostaru održani prvi demokratski izbori u BiH, nakon agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i time uslovljenih višegodišnjih ratnih razaranja.

Jedinstveni nastup pro bosanskohercegovačkih stranaka na predstojećim izborima u Mostaru, sličan jedinstvenom nastupu iz davne 1996. godine, nesumljivo bi pro bosanskohercegovačkih snagama i ovaj put obezbjedio zavidnu pobjedničku većinu u Gradskom vijeću, te time osigurao i prednosti oko izbora gradonačelnika Mostara.

Ipak, ne sumnjajući ni jednog trenutka u svoju snagu i odlične pobjedničke šanse, čak pet pro bosanskohercegovačkih stranaka: Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), udružuju se u “Koaliciju za Mostar 2020”, kumulirajući time najsnažniji potencijal za predstojeću izbornu utakmicu, sa najvećim rivalom cjelokupnog pro bosanskohercegovačkog tima - strankom Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) i njenih mnogobrojnih partnera, pod trenerskom palicom Dragana Čovića i Hrvatskog Narodnog Sabora (HNS), uz svesrdnu stručnu i materijalnu podršku stranih „igrača“ iz susjedne države.

Nakon udruživanja u zajedničku koaliciju – „Koaliciju za Mostar 2020“, te potpisivanja koalicione „Platforme i principa za zajedničkog djelovanje u Gradu Mostaru“, primio sam poziv od prof. dr. Ahmeda Džubura (Demokratska Fronta HNK) sa ponudom, da se pridružim pro bosanskohercegovačkoj „Koaliciji za Mostar 2020“ - sa pozivom da se kandidujem kao (po riječima prof. Džubura) nezavistan intelektualac i nestranački kandidat. U tu svrhu DF je bio vrlo iskren i velikodušan prema meni, te je bez ikakvih ograničenja i preduslova, ponudio ustupiti meni (koji nisam član niti DF-a, niti ijedne druge politicke stranke) 1. mjesto, koje je na gradskoj listi „Koalicije za Mostar 2020“ pripalo DF-u – mjesto broj 4. na gradskoj listi GRAD MOSTAR/ГРАД МОСТАР.

Od strane DF-a su mi izrečene garancije, da će se moja uloga, kao nezavisnog intelektualca i nestranačkog kandidata, u sklopu zajedničkog koalicionog djelovanja i rada poštovati i uvažavati. Slične garancije su izrečene i od strane Dr. Denisa Zvizdića (SDA), sa kojim sam 2017/18. imao zadovoljstvo vrlo uspješno sarađivati u sklopu projekta obnove Partizanskog spomen groblja (nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine).

Nakon tada detaljnog studiranja koalicionog sporazuma, pretočenog u potpisani dokument pod nazivom „Platforma i principi za zajedničko djelovanje u Gradu Mostaru“, te nakon konsultovanja sa mojom porodicom, donio sam odluku, da se odazovem pozivu i ukazanom povjerenju od strane DF-a, da se kao nezavistan, nestranački kandidat kandidujem na poziciji broj 4. na gradskoj listi „Koalicije za Mostar 2020“, zajedno sa 17 dugih kandidatkinja i kandidata ove liste, uključujući i nosicoca naše liste, uvaženog dr. Zlatka Guzina, koji je time i naš kandidat za gradonačelnika Grada Mostara.

Neka ovdje ostane zapisano i to, da mi je i od strane Prve Mostarske Partije (PMP) takođe bio upućen poziv, da razmislim o kandidaturi u njihovim redovima, što mi i pored mojih iskrenih sipmatija prema ovoj mostarskoj partiji nije bilo moguće, iz razloga, jer je ovaj poziv PMP-a upućen tek nakon mog pristanka Demokratskoj Fronti, da se na mjestu koje je bilo rezervisano za kandidata DF-a, kao nezavistan, nestranački kandidat kandidiram na listi „Koalicije za Mostar 2020“.

Niti od strane Socijaldemokratske partije BiH (SDP), niti od Naše stranke (NS), niti od političkog subjekta „Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“, niti od strane bilo koje druge stranke i/ili političkog subjekta mi nije bio upućen poziv, da li bih možda želio da im se priključim i da na predstojećim lokalnim izborima u interesu Mostara učestvujem kao nezavistan, nestranački kandidat u njihovim redovima.

Sa druge strane, više je nego evidentno (uz dužno poštovanje prema svima ostalima), da je koalicija pet pro bosanskohercegovačkih stranaka pod nazivom „Koalicija za Mostar 2020“, realno gledajući, uzimajući u obzir njenu snagu, njeno jedinstvo i njene resurse ljudskih i infrastrukturalnih potencijala, najvažniji garant pobjede pro bosanskohercegovačkih snaga na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru.

Poštovani i dragi, Mostarke i Mostarci,

ja pristajem na sebe preuzeti moj dio odgovornosti i moj dio obaveze, sa vjerom, da ćemo i ovaj put, kao i pobjedničke 1996. godine, biti zajedno na strani evropskog, antifašističkog, multietničkog, multikulturalnog, prosperitetnog Mostara i najljepše naše Bosne i Hercegovine.

Ja pristajem na sebe preuzeti značajna lična ograničenja ugodno sređenog života moje njemačke privatne i poslovne svakodnevnice, opterećujući ga (prljavom) političkom predizbornom kampanjom, rukovodeći se devizom stihova pjesme, koju sam u mladosti bezbroj puta, kao dugogodišnji član Ansambla „Mostarske Kiše“ svirao i pjevao: „nije sloboda stigla iz bajke...“

Tako ni ovaj put, evropski, antifašistički, multietnički, multikulturalni, prosperitetni Mostar, neće (kako i stara pjesma kaže) sa neba pasti. Za taj i takav Mostar 21. vijeka/stoljeća, potreban je aktivan rad (red i disciplina) najsposobnijih, najhrabrijih, najodlučnijih Mostarki i Mostaraca.

Kao sto jedan poznati dobitnik Nobelove nagrade za književnost reče:

„Sloboda se ne sastoji u prvom redu od privilegija, sloboda se prije svega sastoji od: obaveza, dužnosti i odgovornosti“.

Poštovani i dragi, Mostarke i Mostarci,

ja pristajem na obaveze, ja znam svoju dužnost, ja ne bježim od odgovornosti!

Ja u predstojećoj predizbornoj kampanji ne želim učestvovati u napadima na druge pro bosanskohercegovačke aktere, koji nisu dio naše „Koalicije za Mostar 2020“ (osim u slučajevima odbrane, ako budem i sam personalno napadan), svima njima, svima nama, želim sto uspješniji izborni rezultat, kako bismo svi zajedno nakon proglašenja izbornih rezultata, mogli ostvariti većinu od 35 vijećnika u Gradskom vijeću, kako bismo mogli složno i jedinstveno birati gradonačelnika Mostara.

Simpatizeri agresora na našu drzavu Bosnu i Hercegovinu, negatori genocida u Srebrenici, sipmatizeri pravomoćno presuđenog UZP-a, negatori pravosnažno osuđenih ratnih zločina, ne mogu u 21. vijeku/stoljeću ni u kojem slučaju biti garant prosperitetnog razvoja grada i kvalitete života ogromne većine građana Mostara.

Moja vizija je: prosperitetan, evropski, multietnički Mostar, grad mira, grad kulture, grad mladih, grad naših slavnih predaka (svih naših naroda), grad čija će buduća pokoljenja njegovati tekovine antifašističke borbe slobodnog svijeta.

Mojim neprijateljima se ne moram posebno predstavljati, oni me dovoljno poznaju, oni pomno i redovno prate moj dugogodišnji aktivan rad u interesu Mostara, oni će u svakom slučaju učiniti sve sto je u njihovoj moći, da ne budem izabran u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Mojim poštovaocima i mojim prijateljima se takođe ne moram posebno predstavljati, oni takođe prate moj dugogodišnji aktivan rad u interesu Mostara, njima ipak želim ovdje javno da ponudim, njih želim uvjeriti, da stave križić ispred broja 4. gradske liste „Koalicije za Mostar 2020“ – da stave križić ispred moga imena, na predstojećim mostarskim lokalnim izborima.

U toku predizborne kampanje, te u slučaju da mi Mostarke i Mostarci ukažu povjerenje, da me izaberu u Gradsko vijeće, želim u danima koji dolaze detaljnije predstaviti programske ciljeve „Koalicije za Mostar 2020“, kao i moje vizije budućeg Mostara.

Ono što međutim već danas svima Vama želim da poručim, jeste ono, što ja, kako danas, kako svih ovih proteklih godina, tako i ubuduće NE mogu i/ili MOGU da ponudim Mostaru.

Ono što ja NE mogu da ponudim Mostaru su: ignorancija, pasivnost, nipodaštavanje, apatija, nezainteresovanost, defetizam, nepoštenje, neodgovornost...

Ono što ja MOGU da ponudim Mostaru su: moje znanje, moja upornost, moje internacionalno iskustvo, moja poslovnost, moja hrabrost, moje poštenje, moje ideje, moja nekorumpiranost, moja lojalnost, moja solidarnost, moja kreativnost, moja disciplina, moj rad, moja privrženost, moja ljubav...

Ono što želim da zamolim svaku Mostarku i svakog Mostarca sa pravom glasa jeste, da obavezno izvrše svoju građansku dužnost, te da po sopstvenoj savjesti obavezno glasaju (svaki glas je bitan i utiče na konačan ishod izbora), kako putem pošte, tako i direktno na glasačkim mjestima, uzimajući u obzir, da će period od 2021. godine 21. vijeka/stoljeća biti period velikih promjena i previranja u svijetu, te da će našem Mostaru, možda više nego ikada, biti potrebna jedinstvena pro bosanskohercegovačka većina, zbog koje ćemo se vjerovatno morati odreći mnogih uskih stranačkih (i ličnih) interesa, kako bismo prije svega sačuvali državu, najljepšu našu Bosnu i Hercegovinu, za koju su u prošlom vijeku/stoljeću pale tolike žrtve.

Za početak moje predizborne kampanje izabrao sam simbolično današnji dan 25. Novembar, Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, nakon što su moje koleginice i kolege „Koalicije za Mostar 2020“ zajedno sa brojnim ostalim delegacijama Dan Državnosti BiH obilježili odavanjem počasti palim borcima, polaganjem vijenaca na Partizanskom spomen groblju i na Šehitlucima u Mostaru.

Poštovani i dragi, Mostarke i Mostarci,

Glasanje na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru je ne samo osnovno ljudsko pravo, nego i obaveza svake Mostarke i svakog Mostarca, bez obzira na kojem meridijanu trenutno žive, bez obzira koje su im trenutno geografske dužine i širine.

Kako iz Mostara tako i iz daljine.


Mostar je ljubav - ljubav obavezuje - glasaj za Mostar!


Moj izbor je:

Sve za Mostar

Koalicija za Mostar 2020!


Vaš

Sergej Sergio Šotrić



(Vijesti.ba)

Izdvajamo