16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.11.2020 / 20:05 BiH - Direktor IFIMES-a

Bećirović: Novaliću je montirana afera kako bi ga eliminirali iz politike

Bećirović: Novaliću je montirana afera kako bi ga eliminirali iz politike
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Nažalost djelovanje Milana tegeltije i VSTV-a sve više podsjeća na rijaliti show, a to se može desiti u državi gdje ne postoji vladavina prava.

Rekao je ovo u intrvjuu za Hayat Zijad Bećirović direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije. 

Dodaje da se to potvrdilo aferama i to više ne možemo komentirati na ozbiljan način.

- VSTV je postao servis političko-mafijaškim strukturama koje simboloziraju prije svega Milorad Dodik i Dragan Čović, a izvršava se preko VSTV-a i Suda na neki način, kaže Bećirović.

Navodi da očigledno da zakoni nisu jednaki za sve te da l u aferi Respiratori Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv premijera Fadila Novalića, ali ne i protiv ministrice finansija Jelke Milićević koja je bila i predlagač odluke za Vladu o izdvajanju sredstava za nabavku ove opreme. Ovo je jedinstven slučaj u Evropi…

- To je zaista jedinstven slučaj. Vlada je dala samo saglasnost, i tu se radi o pravnoj lakrdiji i tu se radi o namještanju optužnice.

Pozadina je drugačija, a cilj je eleminirati iz političkog života premijera Novalića koji je bio s obzirom na uslove uspješan premijer. Ovo je pokušaj montiranja Fadilu Novaliću, a to je u jednu ruku način da se suprostavimo pravosudnom sistemu. Svako može tu biti meta, a sad je tu Fadil Novalić u ovom slučaju žrtva, kaže Bećirović.

U RS-u pak afere ne dobivaju pravosudni epilog. I tamo se mnogo pričalo o zloupotrebama prilikom nabavke medicinske opreme I premijera Radovana Viškovića. Sve je ostalo samo na priči.

- Ne samo Višković, imate izjave i Milorada Dodika. Sve tu upućuje da je tu bio u dosluhu sa vlastima. Moram reći da ko poznaje historiju pravne misli, mora mu biti jasno da je zapad počeo da napreduje kada su počeli poštovati vladavinu prava. Mislim da je zaista došlo vrijeme da se rješava situacija u BiH, na Kosovu u Crnoj Gori… Mislim da je montirani slučaj Fadilu Novaliću idealna prilika da se građanstvo suprostavi sudstvu, smatra Bećirović.

(Vijesti.ba / Hayat)

Izdvajamo