8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.11.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Kulenović: Početak kraja politke Dodika i Čovića

Kulenović: Početak kraja politke Dodika i Čovića
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović kazao je za Vijesti.ba kako je obraćanje Milorada Dodika i Dragana Čovića predstavnicima Vijeća sigurnosti UN-a vrhunac jedne političke patologije.

Podsjećamo, ruski ambasador u UN-u organizovao je političku debatu povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na kojoj su govorili Dodik i Čović, a njihovo obraćanje izazvalo je žestoke reakcije međunarodne javnosti.

Kulenović kaže kako, ne ulazeći u ovom trenutku u vanjskopolitičke interese Rusije, treba znati da to Rusija ipak, nije uradila iz razloga koji bi donio prosperitet za demokratski razvoj BiH, već prije svega iz nekih svojih interesa i ciljeva.

„Svi oni akteri koji vjeruju u političke postupke Rusije moraju istovremeno voditi računa da je Rusija bila velika imperija i da je sada jedna velika sila na svjetskoj pozornici i da nikada nije radila ništa što nije u interesu njenih imperijalističkih ciljeva. Čović, a prije svega Dodik, trebali bi znati da se iza ovog postupka Rusije krije ustvari jedino i isključivo njihov ruski interes koji sutra može biti zamijenjen za nešto drugo“, smatra naš sagovornik.

On dodaje kako Srbija ima veliko iskustvo s Rusijom, te da onda kada je htjela stvoriti Veliku Srbiju, još za vrijeme Prvog svjetskog rata, nisu druge svjetske sile zaustavile Srbiju nego upravo Rusija.

„Rusija je insistirala da se ne stvori Velika Srbija iz razloga što je kao velika imperijalna sila razmišljala da joj ne trebaju snažni partneri na Balkanu nego prije svega oni koji će moći igrom štapa i mrkve igrati za njene interese“, napominje on.

Kulenović ističe kako je to onaj dio koji se odnosi na historijska iskustva u kojima sadašnji srpski politički lideri u BiH, kao i u Srbiji i Hrvatskoj, neće da se suoče s istinom, a to je da se cijeli ovaj region mora razvijati unutar onih realnih smjernica zajednice demokratskih država u kojima ovaj dio svijeta živi na tlu demokratske Evrope.

„Ono što je važno istaći u kontekstu izjava Dodika i Čovića jeste da je riječ o vrhuncu jedne političke patologije koja je postala jasna i najvišim zvaničnicima cijelog svijeta. Vjerujem da je ovo ipak početak kraja jedne politike koja je postala produktivna samo za svoje sopstvene bolesne političke interese, ali samo produktivna u jedno vrijeme opšteg političkog populizma“, smatra Kulenović.

On je uvjeren kako će promjena na čelu najmoćnije svjetske sile SAD-a dovesti i do pada političara širem svijeta koji svoju političku moć nalaze u populizmu.

„Padom predsjednika Trumpa, kao ključne figure za poticanje populističkih ponašanja diljem svijeta sa svim konsekvencama koje iz toga slijede uključujući autoritarizam, pa i obnovu neofašizma, i dolaskom gospodina Bidena za predsjednika SAD-a, biće kraj i ovom politički neracionalnom zaraznom i bolesnom populizmu koji je zavladao u svijetu upravo pod utjecajem lidera sa patološkim i psihološkim političkim karakteristikama“, uvjeren je Kulenović.

Na pitanje da li ovi posljednji napadi Dodika i Čovića na visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka mogu potaknuti međunarodnu zajednicu da poduzme ozbiljnije korake u rješavanju problema u BiH, Kulenović odgovara da s jedne strane mi moramo imati sasvim jasno u vidu jednu bitnu činjenicu, a to je da će Rusija na svaki način insistirati na tome da se ne produži mandat Inzku kao visokom predstavniku.

„Ukoliko se do toga doista dođe, Rusija će pokušati iskoristiti svoje pravo veta da se nikad ne postavi novi visoki predstavnik, bez obzira da li je to Inzko ili neko drugi. Rusija će pokušati nedavanjem podrške Inzku da nametne pitanje imenovanja novog visokog predstavnika, što bi de facto dovelo do ukidanja OHR. Zato treba imati u vidu kada neko govori o postupcima i ponašanju gospodina Inzka, ovu činjenicu, šta ako on sam kaže da ne može više ili neće, da li će uopšte više biti moguće da se imenuje visoki predstavnik. To bi značilo jednu prekretnicu i snažniji i veći pritisak na BiH i ostavljanje zemlje bez jedne institucije koja je jedina po Dejtonskom sporazumu ovlaštena za djelovanje u vanrednim situacijama“, upozorava Kulenović.

Kulenović upozorava da kod nas uslijed nezavršenog procesa ustavne reforme nije definisana ključna uloga za djelovanje autoriteta na nivou države u vanrednim situacijama.

„Tu podrazumijevamo sve od prirodnih katastrofa pa do remećenja reda i mira u cilju postizanja političkih ciljeva. Ukoliko bi se to desilo došlo bi do otvaranja jednog novog žarišta u ovom dijelu svijeta“, kaže on.

Kulenović zaključuje kako bi posljednji nasilni postupci dvojca Dodik – Čović prema visokom predstavniku, ipak, mogli potaknuti međunarodnu zajednicu na djelovanje.

„Vjerujem da će ovaj nasilni politički postupak Dodika i Čovića dovesti do toga da će međunarodna zajednica, zahvaljujući promjenama koje očekujemo na zaustavljanju populizma kao načina vođenja politike u svijetu, osujetiti i zaustaviti namjere Rusije, a da će politički nosioci tih ideja konačno biti eliminisani s političke scene i ovdje u BiH i regiji“, zaključio je Adil Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

H.LJ

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo