8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.11.2020 / 18:17 BiH - Koruptivne radnje

Ambasada SAD i OSCE o snimku Tegeltije: Ozbiljno istražiti

Ambasada SAD i OSCE o snimku Tegeltije: Ozbiljno istražiti
Foto: Vijesti.ba

Ured disciplinskog tužioca potvrdio je da je zaprimio pritužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Najnoviji skandal komentirali su i iz Ambasade SAD i Misije OSCE-a u BiH.

- Integritet i profesionalnost VSTV-a i svih ostalih pravosudnih institucija su ključni. Sve relevantne institucije, (posebno Državno tužilaštvo), moraju se ozbiljno pozabaviti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u pravosuđu, navodi se na Twitter profilu Ambasade SAD.

- Bilo koja radnja koja ukazuje da se imenovanja u pravosuđu vrše na osnovu nekih drugih faktora, osim profesionalnih zasluga, dodatno potvrđuje kako nalaze Misije u vezi sa procesima imenovanja u pravosuđu u BiH, uključujući one koji su evidentirani u našem nedavnom izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju "Sindrom nekažnjivosti", tako i nalaze brojnih istraživačkih novinara i medija, kazali su danas za N1 iz Misije OSCE-a u BiH

Nedosljedne procedure imenovanja, uključujući dokaze da se pri imenovanjima ponekad daje prioritet ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na demonstrirane zasluge, umanjuju efikasnost pravosudnog sistema i još više narušavaju povjerenje javnosti u institucije. Naša procjena je da se ovakvo stanje neće popraviti bez značajnih promjena u strukturi, ulozi i članstvu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Djelujući kao centralno samoupravno tijelo za cjelokupno pravosuđe, VSTV BiH, i kao institucija i njegovi pojedinačni članovi, moraju uvijek primjenjivati i demonstrirati najviše profesionalne i etičke standarde. Niko, uključujući nosioce najviših pravosudnih funkcija, nije iznad zakona'', kazali su iz OSCE-a za N1.

Kako su naveli, Misija OSCE-a u BiH poziva nadležna tijela da temeljito i brzo istraže sve navode o korupciji i nedoličnom ponašanju bilo kojeg člana VSTV-a.“

Podsjetimo; portal Istraga.ba objavio je audiosnimak na kojoj predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i članica VSTV-a Milijana Buha na razgovaraju o prijavi sestre članice Buha za sutkinju, a koja radi kao stručni saradnik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo