3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

26.11.2020 / 17:50 Svijet - Ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov zatražio od Lukašenka da pokrene ustavnu reformu

Lavrov zatražio od Lukašenka da pokrene ustavnu reformu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku u četvrtak da poštuje sporazume s Kremljom i da pokrene ustavne reforme kako bi ublažio političku krizu nakon višemjesečnih protesta.

Lukašenko, koji se suočava s pozivima da podnese ostavku nakon predsjedničkih izbora 9. augusta za koje demonstranti tvrde da su bili namješteni, obećao je tokom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 14. septembra da će reformirati bjeloruski ustav.

Lukašenko je negirao izborne prevare i osigurao kredit vrijedan 1,5 milijardi dolara od Moskve, čija je politička podrška od vitalnog značaja za njegov ostanak na vlasti. Kasnije je izjavio da će Bjelorusija održati izbore kada se usvoje ustavne reforme.

Politički protivnici odbacili su, međutim, Lukašenkov reformski prijedlog kao taktiku odugovlačenja i tvrde da forme nisu ostvarene.

- Kako je predsjednik Putin u više navrata naglašavao, mi smo zainteresirani da se te inicijative dese - poručio je Lavrov Lukašenku tokom posjete bjeloruskoj prijestonici Minsku.

Lavrov nije javno rekao koje bi ostale inicijative Moskva mogla voljeti da vidi. Rusija insistira na bližim integracijama s Bjelorusijom, ali se Minsk opire tome iz straha da će ga progutati veći susjed, koji je dominirao njim u sovjetskim vremenima.

-  Naravno da imamo interes da situacija ovdje bude mirna i stabilna, i smatramo da bi početak ustavne reforme iniciran od čelništva zemlje doprinio tome - kazao je Lavrov.

Lavrov je poručio Lukašenku da Moskva nije u kontaktu s bjeloruskom opozicijom i optužio je Zapad, koji je uveo sankcije  Minsku, za miješanje u unutrašnja pitanja u Bjelorusiji, prenosi Reuters.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo