14°C
Mostar 16°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

26.11.2020 / 17:46 BiH - Vijeće ministara BiH

Ažurirana jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata BiH

Ažurirana jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata BiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o ažuriranju Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata Bosne i Hercegovine koja uključuje ukupno 143 projekta, i to 25 projekata iz transporta i 118 projekata iz životne sredine, ukupne vrijednosti 9,44 milijardi eura.

Ova lista formirana je na osnovu jedinstvenih listi sektorskih infrastrukturnih projekata u oblasti transporta i zaštite životne sredine, koje su pripremale i usaglasile nadležne institucije na svim nivoima vlasti, uključene rad sektorskih radnih grupa. Državni odbor za investicije BiH je 31.8.2020. godine usvojio ažuriranu listu.

Usvajanje Liste je omogućilo odobravanje VBIF grant sredstava za sufinansiranje radova u oblasti transporta i zaštite životne sredine za BiH u iznosu većem od 211 miliona eura u periodu 2015. – 2020. godine.

Tokom ove i naredne godine očekuje se izrada jedinstvenih listi prioritetnih infrastrukturnih projekata u energiji i socijalnom sektoru, čime bi se dopunila Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo