8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.11.2020 / 13:30 Fudbal - Odlazak legende

Trodnevna žalost u Argentini nakon smrti Maradone

Trodnevna žalost u Argentini nakon smrti Maradone
Foto: Arhiv
Diego Armando Maradona, fudbaler koji je vodio Argentinu do pobjede na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, umro je u 60. godini, ostavivši svijet sporta u velikoj žalosti za ovim kultnim igračem, koji se cijeli svoj život borio s ovisnošću o drogama.

Argentinski fudbalski savez reagovao je na vijest izrazivši "svoju najdublju tugu zbog smrti naše legende, Diega Armanda Maradone", navodeći da će "uvijek biti u našim srcima", piše Financial Times.

Maradona se ove godine borio sa teškim zdravstvenim problemima i hospitaliziran je zbog ugruška u mozgu početkom novembra. Medijski izvještaji sugerišu da je umro u srijedu nakon srčanog zastoja.

Najviše će ga pamtiti kao niskog, ali izuzetno okretnog igrača koji je Argentinu doveo do pobjede na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku.

Tokom tog prvenstva, u četvrtfinalu protiv Engleske, postigao je prvi gol rukom u incidentu koji je nazvao "Božijom rukom". Kasnije u istoj utakmici, bez teškoće se provukao kroz nekoliko engleskih braniča kako bi postigao jedan od najvećih golova u historiji prvenstva.

Argentina je proglasila žalost jer je vijest o iznenadnoj smrti nacionalne ikone šokirala zemlju, iako su loše zdravstveno stanje Maradone i borba s ovisnošću već dugo bili predmet intenzivne medijske pažnje.

Iako je prigrlio političku ljevicu u regiji, a koja je, zauzvrat, uvijek izražavala podršku njemu, Argentici sa cijelog spektra političkih ideologija izrazili su veliku tugu i bol zbog gubitka fudbalera. Maradona je čak umro na godišnjicu smrti jednog od ljudi kojima se najviše divio, pokojnog kubanskog diktatora Fidela Castra.

Društvene medije preplavile su poruke tuge, a počast su mu odali brojni Argentinci iz svih sfera života, uključujući predsjednika Alberta Fernandeza, koji je proglasio trodnevnu žalost u državi.

Van terena, dobro zapamćeni problemi s ovisnošću o kokainu i playboyevskim načinom života doveli su do haotičnog stanja u njegovom privatnom životu što se na koncu odrazilo na njegovu karijeru.

Poslat je kući sa Svjetskog prvenstva 1994. godine nakon što je test krvi pokazao prisustvo droga i nastavio se boriti sa zdravstvenim problemima i pretilošću dugo nakon što se 1997. povukao kao igrač.

Maradona nije uspio ponoviti svoj uspjeh igrača kada je postao trener. Imao je nekoliko neuspješnih mandata, uključujući i vođenje Argentine do poraza od Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2010. godine.

(Vijesti.ba / Hina)

 

Izdvajamo