-3°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka -1°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

26.11.2020 / 13:25 Svijet - Pariz

Francuska naredila IT firmama da plate porez uprkos američkoj prijetnji carinama

Francuska naredila IT firmama da plate porez uprkos američkoj prijetnji carinama
Foto: Arhiv

Francuska će zahtijevati od velikih tehnoloških kompanija da plate porez na digitalne usluge, što je potez koji će najvjerovanije izazvati odmazdu predsjednika Donalda Trumpa i uvesti dolazeću administraciju SAD-a u još jednu trgovinsku borbu.

Porez od tri posto na prihod od digitalnih usluga u toj zemlji uveden je prošle godine, ali francuska vlada je obustavila naplate dok su vođeni pregovori o širem preustroju globalnog poreznog sistema u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji nisu doveli do napretka.

- Kompanije su primile poreznu obavijest za ovu godinu - objavilo je Ministarstvo finansija u srijedu. Google, Facebook i Amazon su među kompanijama iz SAD-a koje će morati platiti porez, koji se odnosi na kompanije s globalnim prihodom višim od 750 miliona eura.

Taj potez mogao bi biti uvod u prekoatlanski sukob prije nego što Trump napusti dužnost.

Njegova administracija - koja se povukla iz razgovora o OECD-u u junu - obećala je da će se osvetiti ako Francuska uvede porez, a mogla bi u odmazdi uvesti carine na 1,3 milijarde dolara vrijednu francusku robu već 6. januara, javlja CNN.

(Vijestiba / FENA)

Izdvajamo