6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

25.11.2020 / 20:31 Politika - Potpredsjednik SDA

Zvizdić: Kantonalni odbor SDA mora dati neopozivu ostavku

Zvizdić: Kantonalni odbor SDA mora dati neopozivu ostavku
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić neprimjerenim je ocijenio sinoćnje nastupe lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića na online sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

- Uistinu, riječ je o bahatom nastupu Dodika, sa veoma niskim stepenom političke kulture, potpunim nepoznavanjem ključnih ili dominantnih međunarodnih odnosa i stavova najznačajnijih zemalja svijeta prema situaciji na Zapadnom Balkanu - rekao je Zvizdić, gostujući u emisiji "Federacija danas" na FTV-u.
 
Istup Dodika pokazao je, napominje Zvizdić, da je on u stvari ostao zatočenik hegemonističkih ideja, te da je stvaranje tenzija i konflikata modus vivendi njegovog političkog djelovanja.
 
- Riječ je o neprimjerenim izjavama koje su u potpunoj suprotnosti sa demokratskim standardima i međunarodnim pravom. Na adekvatan način je dobio odgovor od strane ambasadora najmoćnijih zemalja u UN-u - ocjenjuje Zvizdić.
 
Dodaje da je sinoćnji Dodikov nastup bio sličan nastupima u BiH, te je "vjerovatno mislio da su UN organizirane po sistemu 'hakuna matata'", prenose Vijesti.ba.
 
- Paradoksalno je za njega da je njegov nastup u stvari najviše pomogao da se razotkrije ta njegova retrogradna uloga u svim političkim procesima, da ambasadori zemalja spoznaju sa kakvim problemima se mi nosimo i da još jednom na pravom mjestu potpuno transparentno daju podršku cjelovitoj, jedinstvenoj i suverenoj BiH, bez promjene granica - navodi Zvizdić.
 
S druge strane, Čović mu je, kaže, djelovao kao piroman koji je bio prerušen u vatrogasca. Taj njihov zajednički nastup je, smatra Zvizdić, prije svega korozivno djelovao na odnose unutar BiH i nije polučio onaj rezultat koji su oni željeli.
 
- Posebno želim da istaknem potpuno pogrešnu najavu od strane ruskog ambasadora koji je organizirao sastanak, da je on pozvao predstavnike naroda. Gospodin Dodik nije predstavnik srpskog naroda, niti je gospodin Čović predstavnik hrvatskog. Oni su predstavnici samo svojih političkih partija - poručuje Zvizdić, te dodaje da se nakon Dodikovog sinoćnjeg nastupa s njim ne slaže ni najuže rukovodstvo SNSD-a.
 
Govoreći o proteklim Lokalnim izborima u BiH, Zvizdić kaže da generalno nije zadovoljan rezultatima koje je ostvarila SDA, čiji je on ujedno i potpredsjednik.
 
- Imajući u vidu kapacitet, infrastrukturu i tradiciju SDA, ti rezultati morali su biti mnogo bolji. U nekim gradovima i općinama smo ostvarili dobre rezultate, i te ljude treba pohvaliti, kao što su recimo Brčko, Jajce, Visoko, Banovići - potcrtava Zvizdić.
 
Ali sve to skupa, dodaje, zasjenio je težak, bolan, pa i ponižavajući poraz u Kantonu Sarajevo (KS), koji je najteži u historiji postojanja SDA.
 
- U ovome trenutku najveću odgovornost za takvo stanje, za pogrešnu kampanju, za pogrešno odabrane kadrove koji nisu imali dovoljno obrazovanja, znanja i kompetencije, za pogrešno odabrane teme snosi rukovodstvo Kantonalnog odbora (KO) - ocjenjuje Zvizdić.
 
Kantonalni odbor, dodaje, mora pokazati visok stepen svoje odgovornosti, bez obzira ko je u njegovom rukovodstvu - moraju dati neopozivu ostavku i time započeti proces refreširanja i sređivanja stanja, prije svega u KO SDA Sarajevo.
 
- Jer, Sarajevo je avangarda, ono je naše lice i prema unutrašnjosti i prema svijetu, odatle moraju krenuti ti pozitivni signali. A onda ćemo naravno napraviti ozbiljne analize i uočiti i pojedince, i procese, i greške koje smo napravili u izbornom procesu - dodao je Zvizdić.
 
Na kraju je odgovorio i na pitanje hoće li biti kandidiran za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima?
 
- Pa ne znam hoću li biti kandidiran, ali sasvim sigurno znam da više nikada neću dozvoliti jednu vrstu administrativne i procesne manipulacije koja se u SDA dogodila 2018., kada sam zbog kandidature gospođe Izetbegović, naravno zbog potpuno pogrešnoga tumačenja o kapacitetu preporuka koje su došle s terena, pristao da budem delistiran. A onda su u proces ušli neki drugi ljudi. Ko će biti kandidovan, neka o tome odluči članstvo SDA, naravno pod uvjetom da do tada uradimo neophodno refreširanje i promjene kako bismo vratili autoritet i status SDA - zaključio je Zvizdić.
 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo