-8°C
Mostar -3°C
Tuzla -6°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

25.11.2020 / 17:27 Svijet - Ankara

Turska i Rusija o uključenju drugih zemalja u mirovni proces u Karabahu

Turska i Rusija o uključenju drugih zemalja u mirovni proces u Karabahu
Foto: AA, arhiv

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o mogućnosti uključivanja drugih zemalja u napore da se održi prekid vatre u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan i Armenija potpisali su 10. novembra prekid vatre uz posredovanje Rusije kojim su zaustavljeni šestosedmični sukobi u planinskoj enklavi, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali je uglavnom naseljena etničkim Armencima.

Ruski mirovnjaci raspoređeni su u enklavu prema sporazumu o prekidu vatre. Turska tamo nema mirovne snage, ali je potpisala sporazum s Rusijom o uspostavljanju zajedničkog centra za nadzor prekida vatre.

- Imamo priliku da ovo više razvijemo i proširimo. O tim naporima za razvoj i proširenje razgovarali smo i s Putinom - rekao je Erdogan.

Rekao je da bi proces održavanja prekida vatre mogao biti podignut "na drugačiji nivo" ako bi bile uključene i druge zemlje u regionu, ali u svojim javnim komentarima nije imenovao nijednu.

Turska i Rusija održavaju razgovore o parametrima nadzornog centra, ali turski izvor rekao je za Reuters da su se ove dvije zemlje sukobile oko želje Ankare da uspostavi nezavisno vojno posmatračko mjesto na teritoriji Azerbejdžana.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo