8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

25.11.2020 / 16:51 Politika - Prag

Nastupna posjeta ambasadorice Mlinarević ministru inostranih poslova Petričeku

Nastupna posjeta ambasadorice Mlinarević ministru inostranih poslova Petričeku
Foto: Vijesti.ba

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević je 25. novembra 2020. godine primljena u nastupnu posjetu kod ministra inostranih poslova Češke Republike Tomaša Petričeka.

Kako je sastanak održan na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ministar je svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i onima koji žive u Češkoj Republici, uputio iskrenu čestitku za ovaj važan dan, te pozdravio ambasadoricu i zaželio joj uspješan rad i mandat u Češkoj Republici.

Ambasadorica Mlinarević je zahvalila za kontinuiranu podršku Češke Republike našoj zemlji na evroatlanskom putu, kako bilateralno tako i kroz Višegradsku grupu, rekavši da će isti i jači angažman biti cijenjen i potreban u budućnosti. Ambasadorica Mlinarević je istaknula važnu ulogu Češke Republike u mentorstvu Bosni i Hercegovini na njezinu evropskom putu te da su u planu novi bilateralni susreti čim to epidemiološka situacija dozvoli.

Ministar Petriček je izrazio opredjeljenje za nastavak unapređenja saradnje između dvije zemlje, posebno u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, podržavanja mladih i jačanja civilnog društva, te je želio znati više o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na minule lokalne izbore.

Pandemija je također bila jedna od tema razgovora, budući da je uzrokovala velike promjene u privredama država, ali i diplomatiji. Ambasadorica Mlinarević je zahvalila za pomoć pruženu kako Bosni i Hercegovini tako i Ambasadi BiH u Pragu tokom repatrijacija i za saradnju prilikom kompleksne situacije sa zaraženim bh. studentima u Češkoj Republici. Razgovaralo se i o novim stipendijama za naše studente, za koje se za narednu godinu prijavio značajan broj kandidata, što je jedan od sjajnih pokazatelja razmjene iskustva i znanja između dvaju zemalja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo