-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

25.11.2020 / 13:21 Svijet - Njemačka

Berlinska policija isključila ekstremistički motiv napada na Merkelin ured

Berlinska policija isključila ekstremistički motiv napada na Merkelin ured
Foto: Vijesti.ba
Berlinska policija isključila je mogućnost ekstremističkog napada nakon što se automobil zabio u kapiju ureda kancelarke Angele Merkel, rekla je glasnogovornica policije u srijedu za Reuters.

- Trenutno ne radimo na osnovu ove pretpostavke - rekla je na pitanje da li policija sumnja na ekstremistički napad.

Automobil, koji je imao ispisane slogane na obje bočne strane, zabio se u srijedu u kapiju ureda njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, rekao je jedan od svjedoka za Reuters.

Reutersove slike s lica mjesta prikazuju kako policija vrši inspekciju automobila na kojem je s jedne strane pisalo "Stop globalizacijskoj politici", a s druge "Proklete ubice djece i staraca".

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama i nije poznato da li je Merkel bila u zgradi. Desetine policajaca i vatrogasna kola nalaze se na mjestu incidenta. Vozač, koji je izgleda bio u srednjoj životnoj dobi, odveden je u invalidskim kolicima.

Merkel je u srijedu trebala zakazati video konferenciju njemačkih državnih premijera, na kojoj je trebalo razgovarati o produženju lockdowna i daljnjim koracima u borbi protiv pandemije.

Evropa je u stanju pripravnosti nakon što su posljednjih nekoliko sedmica osumnjičeni islamistički militanti ubili osam ljudi u Parizu, Nici i Beču.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo