9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.11.2020 / 08:31 BiH - Rasprava u UN-u

Svjetske sile stale uz BiH: Žestoke kritike Dodiku

Svjetske sile stale uz BiH: Žestoke kritike Dodiku
Foto: Vijesti.ba
Sinošnji nastup Dragana Čovića i pogotovo Milorada Dodika pred ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, za pomenuti dvojac završio je nesalvno.

Nakon uvodnog izlaganja Valentina Inzka u kojem je pred svim ambasadorima, između ostalog, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću poručio da se ponašaju neevropski, te da spomenik Karadžiću i mise zadušnice (za Bleiburg) nisu evropske vrijednosti, lideri HDZ-a i SNSD-a su burno reagirali.

Prvo je Čović je Inzkove izvještaje nazvao manjkavim, površnim i nepotpunim, a onda je krenulo skandalozno obraćanje Dodika, puno uvreda i govora mržnje, a pošteđeni nisu bili ni mrtvi što je posebno šokiralo svjetske zvaničnike. Osim uvreda, Dodik je pred svjetskim silama izgovorio i da će “razmotriri” početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom.

Za navedeno su, pogotovo Dodik, dobili pravi diplomatski šamar cijelog svijeta izuzev Rusije.

SAD, Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Francuska, Belgija … oštro su osudile jezik i stavove Milorada Dodika i istovremeno pružile su snažnu podršku Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) i lično visokom predstavniku Valentinu Inzku. Velika Britanija, Belgija i Francuska prozvale su Rusiju što nije pozvala članove Predsjedništva BiH kao najviše izabrane demokratske predstavnike, čime su dale za pravo odluci Bakira Izetbegovića da odbije sastanak. Francuska je u tom kontekstu naglasila da se moraju jačati, a ne slabiti institucije BiH.

Sve navedene zemlje osudile su praksu veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida u Srebenici i historijskog revizionizma.

Njemačka je uputila snažnu podršku radu Ustavnog suda, te pozvala na osiguravanje ravnopravnosti građana, u kontekstu izborne reforme.

Günter Sautter, zamjenik stalnog njemačkog predstavnika u UN-u podržao je Inzka, ali i osudio uvrede koje je na njegov račun iznio Dodik. Sautter ističe kako je smatrao da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, ali je slušao jako dug monolog pun personalnih napada na Inzka.

-  Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati - ocijenio je Sautter, te direktno uputio pitanje Dodiku - šta će učiniti da se obustavi praksa slavljenja ratnih zločinaca?

Sautter je zahvalio je visokom predstavniku, najavio daljnju podršku njemu i njegovom Uredu, podržao rad Ustavnog suda BiH i međunarodne sudije, te upozorio kako verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti tolerisan. Istakao je da je posvećenost međunarodne zajednice bitna naročito nakon izlaganja Dodika te da zbog toga upravo treba istrajati na posvećenosti teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države.

I Richard Mills, američki ambasador pri UN-u, ocjenio je da je institucija Ureda visokog predstavnika bitna u BiH.

- Inzko je potreban toj državi u smislu održavanja mira i donošenja bitnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi se trebala preispitati ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasova da Inzko ide iz BiH – kazao je Mills ivdodao:

- Žalosno je što današnja rasprava nije zamišljena i strukturirana na način koji je omogućio da se čuju i uvrste glasovi svih sudionika. Čuo sam vaše uvodne komentare, Vasilij (ruski ambasador), ali bošnjačko učešće i uključivanje u politički dijalog od presudne je važnosti za stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlje – rekao je.

Sonia Farrey, predstavnica Velike Britanije pri UN-u, izrazila je bezrezervnu podršku OHR-u, te dodala da se ta institucija mora održati u Bosni i Hercegovini.

- Osuđujem verbalni napad Milorada Dodika i ruski ambasador je zaista trebao pozvati članove Predsjedništva BiH, umjesto političkih lidera i upravo je posljedica toga govor Dodika kojem smo svi svjedočili. Također, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca - kazala je Farrey.

Francuska predstavnica pri UN-u također je bila istog mišljenja, pruživši podršku Bosni i Hercegovini, navela je da podržava i Inzka i osuđuje veličanje ratnih zločina.

Ambasador Austrije pri UN-u je poentirao: Ovaj sastanak je dobar podsjetnik zašto međunarodna zajednica mora ostati u BiH!


(Vijesti.ba)

Izdvajamo