-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

24.11.2020 / 22:03 BiH - Podrška Inzku

Njemačka u UN: Zbog Dodika potreban još jači angažman u BiH

Njemačka u UN: Zbog Dodika potreban još jači angažman u BiH

Zamjenik stalnog predstavnika Njemačke u Ujedinjenim nacijama Günter Sautter, u svom obraćanju u UN-u dao je podršku Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) te osudio uvrede predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati - kazao je ambasador iz Njemačke, prenosi Avaz.

Pomenuo je i sudstvo u našoj zemlji.

- Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu.
Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti toleriran - kazao je.

Istakao je da je posvećenost međunarodne zajednice bitna naročito nakon izlaganja Dodika te da zbog toga upravo treba istrajati na posvećenosti teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo