3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

24.11.2020 / 16:26 Politika - PSBiH

Čović se susreo s veleposlanikom RH Ivanom Sabolićem

Čović se susreo s veleposlanikom RH Ivanom Sabolićem
Foto: FENA
Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović susreo se s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Tijekom današnjeg susreta dr. Čović i veleposlanik Sabolić razgovarali su o mjerama koje institucije provode u borbi i suzbijanju širenja korona virusa, osobito u posljednja dva tjedna kada cjelokupni prostor jugoistočne Europe, kao i zemlje članice Europske unije, imaju povećan broj zaraženih.

Sve aktivnosti u ovome pogledu trebaju biti nastavljene kontinuirano i s preporukama epidemiologa, i medicinske struke i institucija civilne zaštite kako bi zdravstveni sustav nesmetano mogao funkcionirati u ovome zimskom razdoblju, rečeno je tijekom susreta.

Na sastanku se razgovaralo i o nedavnim tragičnim napadima i incidentima u BiH koji se dovode u vezu sa migrantima i koji su sve učestaliji u posljednje vrijeme što dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju.

Čović i veleposlanik Sabolić razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji, te je ocijenjeno da je potrebno intenzivirati razgovore na višim razinama nakon što su, uz izuzetak grada Mostara, održani lokalni izbori.

Čović je izdvojio zastoje u provedbi izborne reforme i nužnost vraćanja tim aktivnostima.

Potpisani sporazum u Mostaru između legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda i bošnjačkih političkih predstavnika kojim su regulirana izborna pravila za Mostar, te načela izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, služe kao temelj za nastavak pregovora kojim se ključna pitanja funkcioniranja države trebaju riješiti. Legitimno predstavljanje, ustavno zajamčeno kroz konstitutivnost tri naroda, je ustavno načelo koje regulira odnose između tri nacionalne skupine i koje jamči punu suverenost Bosne i Hercegovine, ali i jedan uvjeta za nastavak europskog puta i stjecanje statusa kandidata, naglašeno je na sastanku, navodi se u saopćenju Parlamenta BiH.

Tijekom razgovora posebice je izdvojena suradnja dvije susjedne države kao primjer gospodarske i ekonomske suradnje, te direktna ulaganja kako institucija Republike Hrvatske tako i realnog sektora, gdje je upravo Republika Hrvatska jedna od najistaknutijih zemalja u tome partnerskom pogledu.

Također, pomoć kapitalnim i infrastrukturnim projektima koje podupire Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske jedan je od mehanizama koji se pokazao kao iznimno uspješan, osobito u Vladi premijera Plenkovića, čija je Vlada, kako je zajednički ocijenjeno, podignula stupanj direktne potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo