-5°C
Mostar -2°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

24.11.2020 / 15:27 BiH - Ocjena pravosuđa

Simeunović: Stanje je katastrofalno, VSTV treba prihvatiti izvještaj OSCE-a

Simeunović: Stanje je katastrofalno, VSTV treba prihvatiti izvještaj OSCE-a
Foto: Vijesti.ba

U potpunosti se slažem i podržavam sve ono što je navedeno u najnovijem OSCE-ovom Godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju u BiH.

Kaže ovo u razgovoru za Vijesti.ba članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Biljana Simeunović.

A u tom izvještaju pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti", čijoj je jučerašnjoj prezentaciji online putem prisustvovala i Simeunović, između ostalog, piše da je stanje u bh. pravosuđu katastrofalno. Kao najveći problemi navedeni su dramatičan pad u broju novih optužnica, nagli pad u stopi osuđujućih presuda i sve duže trajanje postupaka.

Simeunović ističe kako nema razloga da sumnja u bilo šta što je navedeno u izvještaju, jer je sigurna da su u Misiji OSCE-a imali mogućnosti i alate da sve iznesene činjenice prethodno provjere.

- U izvještaju su sve lijepo rekli, ali stanje nije nepopravljivo. Nije sve izgubljeno. Vjerujem da se može vratiti povjerenje u pravosudne institucije, na način da budemo odgovorni, brzi, efikasni, stručni. Možemo se popraviti i vratiti u neku normalu, ali za to treba uložiti ogroman napor. A da je stanje katastrofalno, ono sad zaista jeste - kaže Simeunović.

OSCE-ov izvještaj, nastavlja naša sagovornica, trebalo bi da se što prije nađe kao tačka dnevnog reda na sjednici VSTV-a čiji bi se onda članovi očitovali o njegovom sadržaju.

Ne vidi nijednog razloga da izvještaj na sjednici VSTV-a ne bude prihvaćen, imajući u vidu da je još sredinom 2017. godine ta pravosudna institucija potpisala Memorandum o razumijevanju s Misijom OSCE-a. Tim je dokumentom OSCE-u omogućeno da radi na temama iz ove oblasti. Tada je, također, istaknuto da se sve to poklapa s ciljevima i strateškim planovima VSTV-a.

- Ne vidim nijedan razlog da mi ovo ne prihvatimo, jer smo mi, kao Vijeće, potpisali Memorandum sa Misijom OSCE-a da upravo na ovome i radi. A ovaj izvještaj i jeste sačinjen u skladu s tim Memorandumom - pojašnjava Simeunović.

Potcrtava da u otkrivanju svih anomalija koje se dešavaju u bh. pravosuđu istraživačko novinarstvo ima itekako značajnu ulogu.

- Čini mi se da vi novinari uvijek više znate nego mi. Neke stvari sam imala priliku da pročitam samo u medijima, a evo i sad u ovom izvještaju - napominje Simeunović.

Također bitnim ocjenjuje neophodnost formiranja jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, koja bi se bavila provjerom integriteta nosilaca pravosudnih institucija. Na poduzimanje hitnih koraka u pravcu uspostavljanja tog tijela, podsjetimo, u februaru ove godine svojim dopisom VSTV je pozvala i Evropska komisija.

- Ta jedinica treba da bude u nekom višem rangu nego jedan odjel u Sekretarijatu i mora imati poseban status, nešto kao Ured za disciplinski postupak. Osoba koja bude na čelu te jedinice mora biti u najmanju ruku sekretar s posebnim ovlaštenjima - rekla nam je Simeunović, dodajući da se za sve nosioce pravosudnih funkcija mora utvrditi njihov moralni lik.

Jedna od preporuka Misije OSCE-a, sa kojom se također slaže Simeunović, je da pravosudne institucije, kako bi bile efikasne, trebaju intenzivnije sarađivati s agencijama za provođenje zakona.

Saglasna je i s nazivom samog izvještaja "Sindrom nekažnjivosti" koji, prema njenim riječima, odražava realnu sliku trenutne situacije u bh. pravosuđu.

Konačno sistemsko rješenje za poboljšanje situacije, smatra, jeste u usvajanju izmijenjenog i dopunjenog Zakona o VSTV-u.

- Mislim da nije realno očekivati donošenje potpuno novog zakona o VSTV-u, ali bi se s određenim izmjenama i dopunama neke stvari mogle znatno popraviti i unaprijediti. Mislim da tu jedinicu za integritet treba malo bolje definisati, ali i naravno ostaviti mogućnost da postoji i neki oblik prigovora i tužbe na odluke VSTV-a - zaključila je Simeunović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo