3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

23.11.2020 / 22:30 Regija - EP odobrio pomoć

Hrvatska će za saniranje posljedica zemljotresa dobiti 683,7 miliona eura

Hrvatska će za saniranje posljedica zemljotresa dobiti 683,7 miliona eura
Foto: Pixsell
Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su danas pomoć Hrvatskoj iz Evropskog fonda solidarnosti od 683,7 miliona eura za saniranje posljedica razornog zemljotresa koji je pogodio Zagreb 22. marta.

"Evropski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 miliona eura iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolini. To je posljednji korak procesa koji će nakon 89 miliona eura avansa, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu", napisao je na Twitteru predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Najveći avans ikada iz Evropskog fonda solidarnosti od 88,9 miliona eura isplaćen je u avgustu, prenosi Hina.

Europoslanica Željana Zovko pozdravila ovu odluku, navodeći da će ovaj primjer evropske solidarnosti omogućiti Hrvatskoj da se oporavi, kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene pandemije.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 miliona eura. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam miliona eura), te avanse od 132,7 miliona eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzrokovanom virusom korona za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Razorni zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale pogodio je 22. marta Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

U potresu je oštećeno 26.000 zgrada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo