6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

22.11.2020 / 20:16 Svijet - Abiy Ahmed

Etiopski premijer daje snagama u Tigrayu 72 sata za predaju glavnog grada

Etiopski premijer daje snagama u Tigrayu 72 sata za predaju glavnog grada
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Etiopski premijer Abiy Ahmed dao je regionalnim snagama Tigrayana 72 sata da se predaju prije nego što vojska započne ofenzivu na glavni grad regije Mekelle.

- Pozivamo vas da se predate mirno u roku od 72 sata, jer je u pitanju ultimatum bez povratka - kazao je Abiy u poruci objavljenoj na Twitteru u nedjelju navečer, ali snage Tigrayane nije bilo moguće dobiti za komentar.

Vojni glasnogovornik rekao je ranije da etiopske trupe napreduju i planiraju okružiti Mekelle tenkovima, kojima mogu granatirati grad kako bi ih prisilili na predaju, prenosi Reuters.

Narodnooslobodilački front Tigray (TPLF), koji odbija predati vlast nad sjevernom regijom, tvrdi da su njegove snage iskopale rovove i da stoje čvrsto.

Reuters nije mogao potvrditi najnovije izjave. Tvrdnje svih strana teško je provjeriti jer je telefonska i internetska komunikacija u prekidu.

Abiyeve savezne trupe zauzele su niz gradova tokom zračnih bombardiranja i borbi na zemlji, a sada ciljaju na Mekelle, brdski grad s oko 500.000 stanovnika u kojem se nalaze pobunjenici.

Sukob je izbio 4. novembra i usmrtio je stotine, možda i hiljade ljudi, a više od 30.000 izbjeglica otišlo je u susjedni Sudan. Pobunjenici su ispaljivali rakete na susjednu regiju Amhara i preko granice s državom Eritreja.

Međunarodna zajednica potiče na pregovore, ali Abiy nastavlja s ofenzivom.

U svojoj izjavi u nedjelju navečer, Abiy je rekao da su tokom onoga što on naziva operacijom provođenja zakona "poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi se osiguralo da civili ne budu oštećeni".

Rekao je da je ljudima Tigraya bilo dosta onoga što je nazvao nasilje TPLF-a nad njima i apelirao je na stanovnike Mekellea da stanu uz savezne trupe u "privođenju ove izdajničke grupe" pravdi.

Abiy optužuje tigrajanske čelnike da su se pobunili protiv centralne vlasti i započeli sukob napadom na savezne trupe u gradu Dansha 4. novembra.

Pobunjenici kažu da je njegova vlada marginalizirala Tigrajce otkako su preuzeli dužnost prije dvije godine, uklonivši ih s viših pozicija u vladi i vojsci i pritvorivši mnoge zbog optužbi za kršenje prava i korupciju.

Ranije u nedjelju, vojni glasnogovornik pukovnik Dejene Tsegaye rekao je državnoj korporaciji Ethiopia Broadcasting Corporation da su "sljedeće faze odlučujući dio operacije, a to je opsada Mekellea tenkovima".

- Želimo poslati poruku javnosti u Mekelleu da se spase bilo kakvih topničkih napada. Nakon toga više neće biti milosti - najavio je.

Čelnik TPLF-a Debretsion Gebremichael poručio je Reutersu u SMS poruci da se njegove snage opiru pritisku s juga, dok se također bore u blizini sjevernog grada Adigrata nakon što je pao pod savezne trupe.

- Okruživanje Mekellea je njihov plan, ali ipak nisu uspjeli. Na južnoj fronti nisu se mogli pomaknuti ni centimetra više od cijele sedmice - rekao je.

Abiy je dobijao pohvale za otvaranje zatvorene ekonomije i represivnog političkog sistema Etiopije nakon što je preuzeo dužnost 2018. godine. Međutim, grupe za zaštitu prava kažu da je njegova vlada ove godine izvršila masovna hapšenja nakon izbijanja nasilja i privela novinare.

Abiy je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog okončanja dva desetljeća dugog sukoba s Eritrejom. Komisija za dodjelu nagrada u Oslu prošle sedmice izvršila je rijetko viđeni napad na aktivnosti laureata zalažući se za mir u Tigrayu.

Redwan Hussein, glasnogovornik vladine radne grupe za Tigray, rekao je da još ima vremena za predaju čelnika TPLF-a, najavivši da će se Vlada maksimalno suzdržati da ne uzrokuje velike rizike za civile.

Dok su se mnogi tigrajanski specijalci i policija predali ili rasuli oko Adigrata, otpor je bio jači na južnoj fronti, rekao je Redwan, gdje su pobunjenici uništili ceste i mostove.

Radna grupa dodala je da je vojska zauzela i gradić Idaga Hamus na putu od Adigrata do Mekellea.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo