6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

22.11.2020 / 20:00 BiH - Američki diplomata

Hill: BiH treba postati članica NATO-a, SAD se moraju više uključiti

Hill: BiH treba postati članica NATO-a, SAD se moraju više uključiti

Sjedinjene Američke Države trebaju biti više uključene u BiH, smatra Christopher Hill, američki diplomata koji je u Daytonu bio član pregovaračkog tima Richarda Holbrookea za našu zemlju.

- Volio bih da vidim da se Amerika više uključuje u cijeloj regiji, ne samo u BiH - rekao je Hill, odgovarajući na pitanje novinara Al Jazeere Balkans hoće li se SAD aktivnije angažirati u BiH nakon inauguracije novog američkog predsjednika Joe Bidena 20. januara.

Hill naglašava da je pružio snažnu podršku Bidenu, s kojim je radio u brojnim navratima, pa čak i na iznalaženju rješenja za probleme koji su bili gori i komplikovaniji od onih u BiH.

- Tada sam radio s potpredsjednikom Bidenom na problemima u Iraku. On je čovjek koji shvata takva pitanja i potrebu da se krene ka boljim rješenjima nakon rata. Što je još važnije, on shvata kakva je uloga SAD u svemu tome. Iskreno se nadam da ćemo vidjeti veće uključenje SAD, ne samo njenog sigurnosnog aparata, nego i na diplomatskom polju - navodi Hill.

Optimista je u tom pogledu, dodaje, ali je ipak sve na novom američkom predsjedniku Bidenu da odluči šta želi uraditi, prenose Vijesti.ba.

- Moj pristup je da ohrabrim SAD da se više uključe na diplomatskom nivou - kaže Hill, koji je trenutno profesor diplomacije na Univerzitetu u Denveru.

Naglasivši kako je izuzetno neophodno da se nastavi politika otvorenih vrata EU, potcrtava kako je bio sretan kada je vidio napredak koji je postigla Makedonija, te se nada da će sličnu vrstu progresa vidjeti i u BiH.

Hill također smatra kako je došlo vrijeme za ozbiljniji dijalog između EU i SAD, kao i između samih članica NATO-a.

- Sama ideja mirne Evrope zahtijeva veće učešće SAD - ocjenjuje Hill.

Napominje da je za svaku evropsku državu važno članstvo u NATO-u, koji ima vrlo visoke standarde.

- Mislim da je NATO veoma važan za svaku državu u Evropi i nadam se da će i BiH u budućnosti postati članica te organizacije - zaključio je Hill.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo