-11°C
Mostar -5°C
Tuzla -7°C
Banja Luka -6°C
Bihać -8°C
Powered by Dark Sky

21.11.2020 / 22:19 Svijet - Izbori u SAD

Republikanci u Michiganu traže odgodu potvrde izbornih rezultata

Republikanci u Michiganu traže odgodu potvrde izbornih rezultata
Arhiv / Vijesti.ba
Republikanski nacionalni odbor i Republikanska stranka države Michigan danas su pisali izbornom povjerenstvu Michigana tražeći odgodu potvrde izbornih rezultata za 14 dana kako bi se provela provjera glasova u najvećem izbornom okrugu te države.

Republikanci traže potpunu provjeru glasova u okrugu Wayne

Povjerenstvo, u kojem su po dvoje demokrata i republikanaca, treba se sastati 23. studenog kako bi potvrdilo izborne rezultate, za što ima 20 dana vremena.

U pismu republikanci traže potpunu provjeru glasova u okrugu Wayne u kojem se nalazi većinski crnački grad Detroit, a pozivaju se na "nepravilnosti" u okrugu što nisu potkrijepili dokazima.

Okrug Wayne našao se u središtu nastojanja Trumpa i njegovog tima da preokrenu rezultat predsjedničkih izbora 3. studenog u državama koje su bile odlučujuće za pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena.

Dvoje republikanaca iz izbornog povjerenstva okruga ovoga tjedna pokušalo je povući svoje glasove za potvrdu izbornog rezultata u Wayneu. Oni prvo nisu htjeli potvrditi ishod izbora a potom su nakon žestoke reakcije javnosti promijenili stav i potvrdili rezultate da bi potom tražili da povuku svoje glasove.

Državna tajnica Michigana, demokratkinja Jocelyn Benson, rekla je da se njihova potvrda rezultata ne može promijeniti. Njen je ured u petak preporučio ovjeru rezultate po kojima je Biden u Michiganu pobijedio Trumpa za 154.187 glasova.

Ured državne tajnice je rekao da postoje manje greške pri upisu glasova u izvješćima ali da su "tipične ljudske greške slične onima koje su se događale i na prethodnim izborima" te da nisu utjecale na konačni rezultat.  
Biden je u izbornom kolegiju osvojio 306 elektorskih glasova, a Trump 232

Strategija ostanka na vlasti aktualnog predsjednika Donalda Trumpa sve je više usredotočena na uvjeravanje republikanskih zastupnika da interveniraju u njegovo ime u ključnim saveznim državama u kojima je njegov demokratski protukandidat na izborima, Joe Biden, pobijedio.

Biden je u izbornom kolegiju osvojio 306 elektorskih glasova prema Trumpovih osvojenih 232, što je znatno iznad 270 glasova koliko je potrebno za pobjedu.

Trump i njegovi saveznici u četvrtak su izgubili tri presude u pokušaju da spriječe proglašenje demokrata Bidena izbornim pobjednikom. Zahtjeve njegovih odvjetnika odbacili su suci u Georgiji, Pennsylvaniji i Arizoni.

Trump se u petak sastao sa čelnikom senatske manjine u Michiganu Mikeom Shirkeyem i predsjednikom tamošnjeg Zastupničkog doma Leejem Chatfieldom, u vrijeme kada pokušava osporiti pobjedu izabranog predsjednika Bidena na temelju ničim dokazanih optužbi za izbornu prevaru.

Dvojica republikanskih zastupnika imaju ključnu ulogu u dodjeli elektorskih glasova Michigana izabranom predsjedniku Joeu Bidenu. No dvojica republikanaca su nakon sastanka rekli da nemaju informacija koje bi promijenile ishod izbora.

Trump danas poručio da će se pokazati masovna izborna prijevara

"Kao čelnici u zakonodavnom domu poštovat ćemo zakon i uobičajeni proces glede elektora Michigana", napisali su Shirkey i Chatfield u zajedničkoj izjavi.   

Danas je Trump, međutim, rekao da mediji krivo tumače izjavu i tvitao da će se pokazati "masovna izborna prijevara!".

U izjavi su Shirkey i Chatfield napisali i kako imaju puno povjerenje u proces provjere izbornog procesa koji vode nadležni odbori senata i zastupničkog doma Michigana, prenosi Hina.

Američka savezna država Georgia potvrdila je izabranoga demokratskog predsjednika Joea Bidena kao pobjednika izbora 3. studenoga u državi pošto je u četvrtak završeno ručno prebrojavanje glasova, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger.

Biden je prvi demokratski kandidat koji je pobijedio u Georgiji od Billa Clintona 1992. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo