9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

21.11.2020 / 13:18 BiH - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg o godišnjici Dejtona: NATO ostaje uz BiH

Stoltenberg o godišnjici Dejtona: NATO ostaje uz BiH
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oglasio se povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Prije 25 godina, Dejtonski mirovni sporazum donio je kraj skoro četverogodišnjem brutalnom ratu u BiH. Prisustvo NATO trupa odigralo je ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto - rekao je Stoltenberg na početku svog obraćanja.

Nakon što je Sporazum potpisan, NATO snage nadgledale su njegovo provođenje.

- Od toga trenutka, ostali smo prisutni na terenu kako bismo pomogli u održanju mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu - naveo je Stoltenberg.

Kako je istakao, NATO pruža podršku vlastima BiH u reformi sigurnosnih institucija.

- Jedno od najznačajnijih postignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga. Na kraju rata, u BiH je bilo više od 400.000 vojnika, gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista, s jedinstvenim lancem komandovanja - ističe Stoltenberg.

BiH danas doprinosi sigurnosti, poručuje, sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu.

- To uistinu jeste značajno dostignuće i pokazuje šta je moguće kad se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa - napominje.

Ali, dodaje, nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi.

- Ne možemo se - i ne smijemo - vraćati u prošlost. Kompromis možda jeste težak, ali je od vitalnog značaja da bi građani ove zemlje živjeli život kakav zaslužuju. NATO će nastaviti podržavati BiH. Međutim, budućnost je u vašim vlastitim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt vijeka nakon Dejtona, došlo je vrijeme da se ponovo posvetimo miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve - zaključio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo