9°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

21.11.2020 / 11:41 BiH - Tahirović i Subašić

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: 25 godina bez Aneksa 7

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: 25 godina bez Aneksa 7
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se saopštenjem povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Saopštenje, koje potpisuju Murat Tahirović i Munira Subašić, prenosimo u cjelosti:

"Dejton je temelj, ne plafon", rekao je ambasador Velike Britanije u BiH u povodu godišnjice Dejtonskog sporazuma i na najbolji način objasnio suštinu sporazuma.

A suština Dejtonskog sporazuma je da se nije bavio uzrocima i posljedicama ratova koji su vođeni u bivšoj Jugoslaviji.

Ratovi su bili agresivni protiv BiH u kojoj je počinjen genocid. Države koje su vodile agresivne ratove nisu tada, pa do danas, politički sankcionisane. Te države i danas vode agresivnu politiku prema BiH sa ciljem njene podjele.

Štite ratne zločince koji slobodno žive na njihovim teritorijima, negiraju genocid u Srebrenici, zabranjuju upotrebu Bosanskog jezika a daju imena studentskih domova po imenima ratnih zločinaca, odaju im priznanja, nagrađuju ih i ponovo prijete preživjelim žrtvama. Vodi se politika aparthejda (dvije škole pod jednim krovom).

Današnja politika je slična ili skoro ista politikama koje su se vodile iz susjednih država devedesetih godina.

Posljedice genocida su ostale trajne. Dejton to nije promijenio. Svaki dan nam se otima država, svaki dan se prepisuje gruntovno na one koji su počinili genocid.

Žrtve žive u strahu, nemaju mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta (nije ispoštovan Aneks 7), nemaju zaštite, nemaju zakona na nivou države koji bi ih štitio, nema zakona protiv negiranja genocida i presuda Haškog suda.

Stalno negiraju genocid i pred očima međunarodne zajednice ponižavaju žrtve, bez sankcija, Srbija i Hrvatska sabotiraju progon zločinaca i to su uspjeli prenijeti i u BiH.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno počne zidati čvrste i stabilne zidove na temeljima sporazuma, tako sto će početi uklanjati uzroke i posljedice počinjenog genocida u BiH.

Mi, žrtve, najbolje osjetimo takve politike i ponovo pozivamo sve vas da putem OHR nametnete zakon o negiranju genocida u godini kada obilježavate 25 godina Dejtonskog sporazuma i u godini kada se navršilo 25 godina od genocida u Srebrenici.

Bez povjerenja nema pomirenja. Žrtve su još uvijek žrtve a zločinci heroji".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo