8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.11.2020 / 10:49 BiH - Posjeta Sarajevu

Borrell: Sada je sve na bh. vlastima, ispuniti 14 prioriteta

Borrell: Sada je sve na bh. vlastima, ispuniti 14 prioriteta
Foto:Delegacija EU u BiH

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su jutros u Sarajevu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

U obraćanju medijima nakon sastanka, Borrell je naglasio važnost mira u BiH i ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Sastanak s članovima kolektivnog šefa države ocijenio je iskrenim i otvorenim. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji i nekim budućim perspektivama BiH na njenom evropskom putu.

- Ovo je nesumnjivo važan, historijski dan za BiH, ali i za Evropu. Rat, opsada Sarajeva, sve su to stvari kojih se itekako dobro sjećam. Vojne snage Španije su bile direktno angažovane pružajući pomoć Sarajlijama i ja se toga jako dobro sjećam - riječi su Borrella.

Podsjetivši da se danas obilježava 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata.

- Pozdravljam zajedničku izjavu Predsjedništva povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njom je prepoznata mogućnost jačanja povjerenja, mira, međusobnog poštovanja i uvažavanja svih u BiH jednako kao i potrebe da se oda počast svim civilnim žrtvama rata - kazao je Borrell.

Prošlost moramo uvažavati, naglasio je, ali se istovremeno moramo okrenuti i budućnosti.

- Razgovarali smo o nekim iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH. Želim još jednom potvrditi podršku koju iskazujemo naporima BiH na njenom evropskom putu. Budućnost ove zemlje je evropska. Ja nemam ovdje nikakve lekcije i pridike za bilo koga, ali vjerujem da mogu podijeliti iskustva - dodao je Borrell.

Naglašava da je već sada EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner za BIH.

- U skorije vrijeme to se ogleda kroz podršku koju osiguravamo u borbi protiv pandemije i ublažavanju negativnih socio-ekonomskih posljedica. Nama je bilo zadovoljstvo da pružimo ruku podrške i sarađujemo u prevazilaženju tih problema - rekao je Borrell.

No, sada je sve na domaćim vlastima, potcrtava.

- Domaće vlasti su te koje moraju intenzivirati napore kako bi ostvarili iskorake i rezultate po reformama koje će ovu zemlju i njene građane dovesti korak bliže EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada imamo napredak po svih 14 ključnih prioriteta iskazanih u Mišljenju EU - poručio je Borrell.

Napomenuo je da više od 80 posto stanovništva u BiH podržava evropske integracije. Većina, a vjerovatno i svi politički lideri, žele da zadovolje te želje građana.

Na kraju svog obraćanja, građanima BiH čestitao je 25. godišnjicu mira.

- Pored svih poteškoća i problema koji su još uvijek pred nama, čestitam vam na 25 godina mira i hvala vam na inspirativnoj izdržljivosti - dodao je Borrell.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo