8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

21.11.2020 / 09:44 Regija - Beograd

Tijelo patrijarha u crkvi, građani ljube kovčeg i krst i pored upozorenja

Tijelo patrijarha u crkvi, građani ljube kovčeg i krst i pored upozorenja
Foto: Tanjug - Vijesti.ba

Tijelo preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja donijeto je u Saborni hram Svetog Arhangela Mihaila, gdje je u toku liturgija. Iako je SPC saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mjere, mnogo građana je u Sabornoj crkvi, malo njih nosi maske, nema distance, a okupljeni ljube kovčeg i krst.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

"Iz tog razloga, obezbijeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vjernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha", navodi se u saopštenju.

Sveta zaupokojena liturgija služi se u hramu Svetog Save na Vračaru od 9 sati.

Tijelo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha unijeto je u 8.40 sati u subotu u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, tokom liturgije, na dan slave hrama, a poslije toga bit će preneto u Hram Svetog Save, gdje će biti sahranjen u nedjelju.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj covid bolnici "Karaburma" u Beogradu.




(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo