14°C
Mostar 16°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

21.11.2020 / 00:21 Svijet - Njemačka

Obilježena 75. godišnjica početka Nirnberških procesa

Obilježena 75. godišnjica početka Nirnberških procesa
Foto: Vijesti.ba

U Njemačkoj se u petak obilježava 75. godišnjica početka Nirnberških procesa na kojima se sudilo čelnicima tzv. Trećeg Reicha, a njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier tom je prilikom istaknuo važnost ovog događaja za svjetsku povijest.

"Suđenje vodećim ratnim zločincima u Nuernbergu je predstavljalo revoluciju. Ovaj proces je ispisao ne samo pravnu, nego i svjetsku povijest“, rekao je njemački predsjednik.

On je rekao kako su Nirnberški procesi važni za kasniji pristup međunarodnom pravu.

„Međunarodno pravo je do otvaranja ovih procesa prije 75 godina bilo pitanje država, a ne pojedinaca. Baz suđenja u Nuernbergu ne bi bilo Međunarodnog suda u Den Haagu“, rekao je Steinmeier.

Steinmeier je istodobno ustvrdio kako je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu posljednjih godina bio metom kritika. „SAD, koji su u velikoj mjeri doprinijeli radu Nirnberških procesa, su u posljednje vrijeme aktivno radile protiv Haaškog tribunala“, rekao je njemački predsjednik.

Obilježavanje u Nuernbergu je zbog pandemije koronavirusa prebačeno na internet, a skupu bi se preko video-linka trebao obratiti i jedan od glavnih tadašnjih tužitelja Benjamin Ferencz, kao i ministri vanjskih poslova zemalja pobjednica Drugog svjetskog rata.

Dana 20. studenog 1945. u zgradi suda u Nuernbergu, koja je izabrana između ostalog i zbog toga što je bila jedna od rijetkih zgrada suda u Njemačkoj koja je ostala netaknuta tijekom rata, započeli su procesi glavnim optuženicima za ratne zločine počinjene tijekom tzv. Trećeg Reicha.

Optuženim njemačkim nacionalsocijalistima sudilo se po četiri točke optužnice: za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, poticanje agresije i poticanje ili sudjelovanje u zločinima protiv mira.

Nakon godine dana suđenja sudsko vijeće, sačinjeno od pravnika iz četiri pobjedničke sile iz 2. svjetskog rata, SAD-a, Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Francuske, izreklo je nacističkim čelnicima 12 smrtnih presuda, sedam zatvorskih kazni te tri oslobađajuće presude.

(Vijesti.ba / HIna)

Izdvajamo