8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

20.11.2020 / 20:00 Politika - Visoki predstavnik EU

Borrell u Sarajevu: Historija i budućnost BiH su evropske

Borrell u Sarajevu: Historija i budućnost BiH su evropske
Foto: Vijesti.ba

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini u subotu, 21. novembra, saopćila je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete, Borrell će se sastati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva, kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama za poboljšanje životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu s ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Protokolom je predviđeno da se Borrell sastane s Predsjedništvom BiH, zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i Biserom Turković, kao i s članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je i njegovo javno obraćanje o temi  „Od Daytona ka Briselu“. Prema najavi, evropski zvaničnik Josep Borrell posjetit će tokom ovog boravka u BiH i Muzej ratnog djetinjstva.

Prije 25 godina, Daytonskim mirovnim sporazumom okončan je najkrvaviji rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, podsjetio je uoči posjete Bosni i Hercegovini Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, u kolumni “Od Daytona ka Briselu: Zajednički rad na stabilnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini”.

Rat u BiH je bio razorni sukob koji je doveo do genocida, u kojem je bilo više od 100.000 stradalih i više od milion izbjeglica, navodi ovaj evropski dužnosnik.

- Sjećanja na ovaj rat u samom srcu našeg kontinenta, trajno će ostati s nama. Osvrćući se na posljednjih 25 godina, nesumnjivo je postignut veliki napredak u izgradnji stabilne i demokratske Bosne i Hercegovine. Ali još nije kraj puta. Preostaje mnogo napornog rada kako bi se osiguralo da svi građani Bosne i Hercegovine mogu sa sigurnošću gledati ka prosperitetnijoj budućnosti, temeljenoj na jasnoj političkoj perspektivi: EU integracijama.

Historija Bosne i Hercegovine je evropska, a budućnost zemlje i cijelog Zapadnog balkana je u Evropskoj uniji. Dvadeset i peta godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma važan je trenutak koji bi trebao potaknuti političko rukovodstvo i domaće institucije na tranziciju od struktura koje su okončale sukob ka principima koji ubrzavaju napredak svih građana. Drugim riječima, na tranziciju od Daytona ka Briselu - naveo je Borrell.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo