16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

20.11.2020 / 14:48 Politika - Miroslav Lajčak

BiH jedan od najvećih izazova za EU

BiH jedan od najvećih izazova za EU
Miroslav Lajčak / Vijesti.ba
Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak označio je Bosnu i Hercegovinu kao jedan od najvećih izazova angažmana Evropske unije na Zapadnom Balkanu.

On je naveo da se međunarodna zajednica na tom području bavi rješavanjem, uslovno rečeno: manjih, ali ne i beznačajnih pitanja.

"Kako bi ta država trebalo da bude uspostavljena? Da ima jedan glas ili nekoliko, koliko ih je sada po Dejtonskom sporazumu. Nećemo uspeti da dođemo do funkcionalnosti dok ne uspjemo da dobijemo odgovor na to pitanje", rekao je slovački diplomata.

Lajčak, koji je od 2007. do 2009. godine bio visoki predstavnik EU-a u BiH, kazao je da je Dejtonski sporazum "stavio tačku" na najkrvaviji rat i stabilizovao tu zemlju, ali da je danas potrebno gledati dalje u budućnost.

Govoreći o perspektivama napretka zemalja Zapadnog Balkana u eurointegracijama, Lajčak je Crnu Goru označio najnaprednijom, navodeći da je ona otvorila sva 33 pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu i privremeno zatvorila tri poglavlja.

Konstatovao je da je međutim Srbija 2020. godinu završila bez napretka, ne otvorivši nijedno pregovaračko poglavlje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo