11°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

20.11.2020 / 12:16 Politika - Sarajevo

Ambasadori PIC-a uputili izjavu povodom godišnjice Daytona

Ambasadori PIC-a uputili izjavu povodom godišnjice Daytona
Foto: Vijesti.ba
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ...

... poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum. Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje.

Nakon Daytona, došlo je do pozitivne transformacije, jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti.

Ali, sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti. Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika. Ta posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava. Međunarodna zajednica je i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja.

"Članovi odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija koji se pridružuju ovoj izjavi su: Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju, Ujedinjeni narodi u BiH, Vijeće Evrope, NATO štab Sarajevo, EUFOR, ambasade Švedske i Švicarske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo