5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

18.11.2020 / 19:14 Svijet - Američki heroj

Pilot kojeg je 'srušila' Vojska RS novi zamjenik ministra odbrane SAD

Pilot kojeg je 'srušila' Vojska RS novi zamjenik ministra odbrane SAD
Foto: AFP
Bivši američki pilot čiji je avion oboren iznad Bosne i Hercegovine 1995. godine i koji je preživio šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mjesto u Ministarstvu odbrane SAD, saopštio je Pentagon.

Scott O'Grady (55) postavljen je za zamjenika ministra odbrane koji će biti zadužen za međunarodnu bezbjednost.

O'Grady je u junu 1995. godine, tada po činu kapetan, postao nacionalni heroj jer je preživio šest dana u šumi u blizini Bihaća, pošto je njegov avion F-16 pogođen raketom.

Pilot, koji se katapultirao sa visine od skoro 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu. O'Grady je tada imao malu rezervu hrane sa sobom ali je kao pilot obučen za takve situacije uspio da preživi koristeći plodove prirode.

Komanda marinaca je organizovala potragu i izvukla ga iz okoline Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su bosanski Srbi sprovodili intenzivnu potragu za njim.

Pilot je 2002. godine izdao knjigu "Return with honors" u kojoj je opisao svoje preživljanje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao preduzetnik i konsultant, navodi se u biografiji koju je prenio Pentagon.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo