8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

18.11.2020 / 16:55 BiH - Avioni, laseri, pješadija

Foto: Pogledajte vježbu Oružanih snaga BiH i SAD-a

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH i SAD-a pod nazivom “Bilateralna vježba” počela je danas na poligonima Glamoča i Manjače.

Cilj vježbe je unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH.

Terenska vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC). Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji umjesto bojeve municije koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažovan za medicinsku evakuaciju zračnim putem. Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga.

Ova vježba u kojoj ukupno učestvuje 280 pripadnika OS BiH zajedno sa snagama SAD-a doprinosi povećanju bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu. Pandemija “COVID-19” primorala je OS BiH da smanje broj učesnika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.


Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OS BiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) pri ambasadi SAD-a.

U okviru vježbe, sutra će od 10.00 do 11.00 sati na lokaciji vojnog poligona Glamoč biti organizovan Dan posjetilaca uz prisustvo visokih zvaničnika. Tom prilikom biće prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom aviona F-16.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo