4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

18.11.2020 / 13:20 Politika - Prisluškivanje

Krivična prijava protiv Dodika proslijeđena Tužilaštvu BiH

Krivična prijava protiv Dodika proslijeđena Tužilaštvu BiH
Foto: Vijesti.ba

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i budući gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je 21. maja 2020. godine podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu...

... u Banjaluci protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača zbog postojanja osnova sumnje da je kao službena osoba izvršio krivično djelo Neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dodik je 20. maja na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

Nakon krivičnih prijava protiv njega, Dodik se izvinio svima koji su shvatili da je ozbiljno govorio o prisluškivanju opozicije.

"Nismo toliko ludi da to tako radimo. Opoziciji se očigledno svidio moj performans", rekao je Dodik.

Stanivuković je tada Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnio prijavu protiv Dodika, te ministra Lukača.

Stanivuković je novinarima tada rekao kako je Dodik "javno rekao da je on jedan od ljudi koji se prisluškuju u RS" i najavio da će, ako ne bude pozvan da da izjavu, "iznijeti određene tvrdnje, koje govore da se on i drugi članovi opozicije u RS prisluškuju".

Nakon prijave, Stanivukoviću su odgovorili iz Republičkog javnog tužilaštva Banjaluka, odnosno Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

"Obavještavamo Vas da je Vaša krivična prijava od 21. maja 2020. godine podnijeta protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske dostavljena na nadležno postupanje Tužilaštva BiH", navela je Živana Bajić, entitetska jvana tužiteljica.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo