6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

17.11.2020 / 20:00 Politika - Ambasadorica Njemačke za Vijesti.ba

Uebber: Onima koji negiraju genocid i veličaju zločince nema mjesta u EU

Uebber: Onima koji negiraju genocid i veličaju zločince nema mjesta u EU
Margret Uebber / Vijesti.ba
Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber kazala je za Vijesti.ba kako je veličanje ratnih zločinaca od strane političara u BiH neprihvatljivo.

Podsjećamo, vrh HDZ-a BiH prisustvovao je prošle sedmice komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću u Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Takav potez izazvao je žestoke reakcije javnosti, jer se radi o presuđenom ratnom zločincu koi je za svoja zvjerstva, koja su podrazumijevala ubijanja ljudi, silovanja žena, osuđen na 21 godinu zatvora.

“Negiranje genocida u Srebrenici kao i veličanje ratnih zločinaca od strane vodećih političara u Bosni i Hercegovini je uznemirujuće i neprihvatljivo. To su i EU i Njemačka stalno iznova jasno isticale”, kaže ambasadorica Uebber za Vijesti.ba.

Ona se pridružila ambasadorima SAD-a i Velike Britanije, te OHR-u i Delegaciji EU u BiH koji su ranije osudili ovakvu politiku HDZ-a i drugih političara koji veličaju ratne zločince.

Ona dodaje kako 25 godina nakon završetka rata Bosna i Hercegovina mora naći nove načine da se suoči s prošlošću i da nađe put do istinskog pomirenja.

“Samo kroz pomirenje i kompromis između naroda biće moguć miran, stabilan razvoj zemlje u pravcu EU”, smatra ambasadorica Uebber.

Ambasadorica Njemačke ističe da u zemlji koja hoće da pristupi EU jednostavno ne može biti mjesta za nacionalistički govor mržnje, negiranje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca.

“Stoga je usvajanje prerađene Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina veoma važan korak u tom pravcu”, zaključila je ambasadorica Margret Uebber.


H.Ljevo


(Vijesti.ba)

Izdvajamo