18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

17.11.2020 / 20:00 Intervjui - Bego Gutić za Vijesti.ba

Nema neosvojivih tvrđava, Banoviće smo dobili na terenu s građanima

Već duže vremena politički protivnici Mirsada Kukića izvan SDA i oni koji su bili zajedno sa Mirsadom Kukićem dok je on još bio u SDA su vrlo često tražili alibi za svoje političke neuspjehe u činjenici da se radi o nemogućem i da se radi o nekakvoj neosvojivoj tvrđavi.

Poručuje ovo u razgovoru za Vijesti.ba novoizabrani načelnik Banovića Bego Gutić (SDA) .

Gospodine Gutiću, izgleda da je malo onih izvan Banovića koji su očekivali Vašu pobjedu iz razloga što su ih smatrali tvrđavom PDA i Mirsada Kukića. Kako ste vi doživjeli rezultat?

GUTIĆ: Nema neosvojivih tvrđava, postoje samo loši osvajači. Već duže vremena politički protivnici Mirsada Kukića izvan SDA i oni koji su bili zajedno sa Mirsadom Kukićem dok je on još bio u SDA su vrlo često tražili alibi za svoje političke neuspjehe u činjenici da se radi o nemogućem i da se radi o nekakvoj neosvojivoj tvrđavi. Ustvari radilo se o njihovom konformizmu i pokušaju da se pronađe opravdanje za njihov odlazak iz Banovića odakle su kasnije virtuelnom političkom borbom na daljinu sa Mirsadom Kukićem i posredno preko drugih ljudi sa svojih sigurnih pozicija iz Sarajeva pokušavali da politički poraze Mirsada Kukića.

Prava politička borba se odvija direktno na terenu uz svoje građane i sa svojim građanima što smo mi i pokazali u ovoj izbornoj kampanji i jednim mukotrpnim, strpljivim radom koji traje već dvije godine, planskom i sistemtičnom kampanjom pobijedili u Banovićima na lokalnim izborima i ovo je pobjeda Države, pobjeda građana Banovića i zbog toga pobjedu poklanjamo onima koji su je izvojevali, tj. građanima Banovića. Pružamo ruku svima, i onima koji nisu glasali za mene, koji su spremni raditi u interesu građana i razvoju Banovića.

Šta je po Vašem mišljenju presudilo u Vašu korist?

GUTIĆ: Već sam rekao da projekat rušenja režima u Banovićima traje dvije i po godine, da smo mi iz dana u dan pravili pomake, svakako ono najvažnije što je presudilo je nerad Općinske administracije, greške na koje smo ukazivali i prije i u toku kampanje, izborni program SDA, kvalitet kandidata koji su se našli na listi za OV i kvalitet kandidata za načelnika Općine, ostali smo dosljedni svoje politike na kojoj insistiramo već dvije i po godine a to je pružanje šanse novim, mladim, stručnim i nekompromitovanim kadrovima.

Je li sunce u Banovicima sad zašlo ili ...

GUTIĆ: Da li će se izlazak sunca mjeriti od 15.11. ili od 1958’ ne znam, ali sam siguran da će više sunca u Banovićima biti nakon ovih lokalnih izbora i pobjede SDA.

Jesu li Vam čestitali iz protivničkog štaba?

GUTIĆ: Da, isto veče, kandidat za načelnika PDA Midhat Husić me je nazvao i čestitao, a isto tako i u svom obraćanju medijima je čestitao i priznao poraz.

SDA je zabilježila pad u Kantonu Sarajevo i u javnosti se to doživljava kao izborni poraz. Međutim, u Banovićima je potpuno druga slika. Kako Vi na to gledate?

GUTIĆ: SDA i poslije ovih lokalnih izbora je pokazala da je najjača i najsnažnija politička partija, uvijek je teže ostati na vrhu nego doći do vrha, očekivao sam da u nekim Općinama u Sarajevu ne potvrdimo rezultat iz 2016. godine ali sigurno se nije očekivao ovakav rezultat. Izborni rezultat u KS bi trebao biti predmet analize KO SDA Kantona Sarajevo, a isto tako i u TK nisu potvrđeni izborni rezultati iz 2016 godine i to bi takođe trebao biti predmet jedne dubinske analize KO SDA TK, i na osnovu toga se mora precizno utvrditi odgovornost za ovakav loš izborni rezultat SDA na Tuzlanskom kantonu.

Šta će biti Vaši prvi potezi i koju poruku imate za građane koji su vas izabrali i one koji nisu glasali za vas?

GUTIĆ: Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden je izjavio da će biti predsjednik svih Amerikanaca da će biti predsjednik svih, i onih koji su glasali i onih koji nisu glasali za njega. Istu poruku smo mi slali u izbornoj kampanji kada smo rekli da ćemo nakon pobjede koju smo najavljivali biti u službi svih građana Banovića, bez obzira kome su dali svoj glas. Prvi zadatak je vraćanje povjerenja među građane Banovića koji su opterećeni nepotrebnim političkim podjelama, interes svih nas mora biti razvoj Banovića i rad u interesu svakog građanina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo