3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

17.11.2020 / 14:33 Politika - Trenutni rezultati

SDA u Federaciji BiH osvaja više glasova od 'Četvorke' zajedno

SDA u Federaciji BiH osvaja više glasova od  'Četvorke' zajedno

Rezultati lokalnih izbora u BiH još uvijek su nepotpuni, no već se rade analize o uspjesima i neuspjesima. U javnosti u Federaciji BiH se glavna poređenja prave između SDA i stranaka “Četvroke”.

Stoga je zanimljivo pogledati ukupan broj glasova na nivou Federacije BiH, ali i pojedinačni rezultat svake od tih stranaka. Trenutni rezultati sa web stranice CIK-a na oko 88 posto prebrojanih glasova pokazuju u trci za opštinska vijeća u Federaciji BiH, SDA uvjerljivo vodi.

Naime, SDA je u Federaciji BiH do sada osvojila ukupno oko 189 hiljada glasova. Kada su u pitanju stranke četvorke, SDP trenutno ima oko 77 hiljada glasova, Narod i pravda oko 48 hiljada glasova, Naša stranka oko 21 hiljadu te NBL oko 17 hiljada glasova. To znači da stranke “Četvroke” na nivou FBIH zajedno imaju oko 163 hiljade glasova, dok SDA sama ima 189 hiljada što je prednost od oko 26 hiljada glasova za SDA.

Treba napomenuti da se ovi podaci odnose samo na FBiH i da SDA može računati sa još nekoliko hiljada glasova iz RS, te trenutno na 70 posto obrađenih u Distriktu Brčko još najmanje 4 hiljade glasova.

U Kantonu Sarajevo stranke četvroke imaju oko 60 hiljada glasova u utrci za općinska vijeća, što je za oko 24 hiljade više od SDA. SDA je pojedinačno najjača i ima trenutno oko 36 hiljada glasova. NiP trenutno ima 32 hiljade, Naša stranka 12 hiljada, SDP 11 hiljada, a NLB oko 5 hiljada glasova.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo