9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

15.11.2020 / 20:00 Politika - Intervju

Bassuener: Bidenova pobjeda znači snažniji angažman SAD-a u Bosni

Bassuener: Bidenova pobjeda znači snažniji angažman SAD-a u Bosni
Kurt Bassuener / Vijesti.ba
Kurt Bassuener, vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) i nekadašnji strateg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna kazao je u intervjuu za Vijesti.ba kako pobjeda Joea Bidena znači dobru vijest za građane BiH.

On je kazao kako vanjska politika SAD-a na koju se Biden obavezao i koju je zastupao u dosadašnjoj političkoj karijeri znači sjajnu vijest za BiH, ali da za njeno provođenje treba više kreativnosti.

Bassuener je u intervjuu još istakao kako su veliki gubitnici nakon Bidenove pobjede u BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, kao i Aleksandar Vučić i Hashim Thaci u regionalnim okvirima.

Razgovarao: Haris Ljevo

Kakvu politiku možemo očekivati od predsjednika Bidena prema Balkanu i Bosni i Hercegovini?

KB: Bidenovi dugogodišnji rezultati na Balkanu - i svi pokazatelji tokom kampanje - ukazuju na pomak od politike transakcionalizma koja je bila prisutna u regionu u protekle dvije i po godine (otkako su SAD prvi put ukazale na otvorenost za podjelu Kosova u prijedlogu "razmjene teritorija" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija). Ova politika imala je direktan utjecaj na BiH, iako se formalno nije odnosila na Bosnu, jer je označila veliki pomak od prethodne dvostrane i transatlantske politike protiv daljnjih promjena granica u regiji. Kao takva, Trumpova politika poslužila je kao gorivo za svaku neispunjenu agendu u BiH i na Balkanu. A ima ih mnogo… Očekujem povratak na ono što je bio uobičajeni stav američke politike. Naravno, Biden i njegov tim jasno prepoznaju da se geopolitička i regionalna situacija vrlo razlikuje od one kakva je bila u vrijeme njegove posjete BiH 2009. godine.

Istina je, međutim, iako je Trumpova politika ubrzavala negativan razvoj događaja u regiji, ta putanja bila je očita i prije više od deset godina - prije početka Obaminog predsjedanja. Tako da je teško tačno znati šta očekivati od Bidenove administracije koja očito želi obnoviti američke odnose. Značajno ponovno angažovanje nije zagarantovano, ali postoji snažan argument za jedan - ne samo za dobro regije - već i korist od obnove transatlantizma i borbe protiv identitarnog populizma s obje strane Atlantika, koji sve više podsjeća na ono što su Bosanci iskusili u zadnje tri decenije. Vanjska politika zasnovana na vrijednostima, na koju se Biden obvezao, bila bi sjajna vijest za građane BiH. No, za provođenje bi trebalo više kreativnosti i odstupanja od standardne diplomatske prakse nego što smo vidjeli do danas.

Ko su pobjednici, a ko gubitnici Bidenovom pobjedom na predsjedničkim izborima u SAD?

KB: U regiji? Među etabliranim političkim liderima teško je zaista vidjeti neke pobjednike, budući da im je Trumpova era dala slobodan prostor, a njegov operativni sistem neobjašnjive moći odražava njihov vlastiti. Ali najveći gubitnici bili bi oni koji su najviše stekli politikom trenutne administracije. Vučić i Tači (iako je ovaj u doglednoj budućnosti efektivno van igre), ali posebno Dodik i Čović. Ali želim naglasiti da su SVI bh. Lideri, uključujući Izetbegovića, profitirali od bespravnog sistema.

Milorad Dodik još uvijek nije čestitao Bidenu na pobjedi. Kako to komentarišete?

KB: Teško da se tomože nazvati iznenađenjem, jer je on možda bio glavni korisnik Trumpove politike, iako nije skinut s američke crne liste. Siguran sam da se nada Trumpovom kontinuitetu. Ne samo zbog njegovog neposrednog učinka, već i zbog razgovora o urušavanju američke moralne vjerodostojnosti i presedana rušenja demokratskih izbora, ako bi mu zatrebali 2022. godine.

Hoće li predsjednik Biden imati poseban tim za Balkan i ko bi mogao biti u tom timu?

KB: Nemam uvid u strukturu predviđenu za Bidenov tim za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost. Znam nekoliko ljudi koji su u njegovoj kampanji i savjetodavnom timu - svi su pouzdani i iskusni ljudi. Ali ne znam kakav će biti sastav. Očekujem značajnu popunu praznine balkanskog iskustva u srednjem i gornjem dometu američke vlasti.

Šta Bidenova pobjeda znači za sporazum između Srbije i Kosova?

KB: Mislim da će se Biden i njegov tim zalagati za konačni sporazum između Srbije i Kosova koji se završava srpskim priznanjem Kosova u njegovim trenutnim granicama - što je bila osnovna tačka dijaloga u kojem je posredovala EU. U Mogherinijevoj eri postizanje dogovora prestiglo je taj osnovni cilj. Pridruživanje SAD-a 2018. godine tom planu učinilo ga je opasnim. Sumnjam da će američko-njemačke veze pod vodstvom Bidena dozvoliti da se osnova održavanja suvereniteta i državnosti Kosova vrati u početno stanje. A u izjavama predizborne kampanje ovo je podvučeno kao  glavni cilj.

Šta će Bidenova pobjeda značiti za NATO put Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u regiji i koliko će Bidenova pobjeda značiti za zaustavljanje ruskog utjecaja na Balkanu?

KB: Bojim se da u BiH postoje prenapuhana očekivanja, posebno iz razumljivih razloga - strahova zbog sigurnosti. Ali evo gledajući sa bosanskog kraja jednačine, šta NATO može učiniti za BiH, a ne ono što BiH može učiniti za NATO. Želim naglasiti da u potpunosti podržavam težnje BiH ka NATO-u. Ali NATO je konsenzus savez. Vjerujem da bi ustavna struktura BiH efikasno omogućila veto RS-a za NATO. Stoga iskreno vjerujem da bi bio potreban novi, narodno legitimisani, ustavni poredak da bi članice NATO-a prihvatile BiH kao vjerodostojnog saveznika. I sve je više prepoznate potrebe da se BiH ne napušta kao percipirani otvoreni prostor. Ruski prelazak sa pukog oportunističkog razbojnika u agresivnog remetioca nakon zauzimanja Krima i podsticanja rata na istoku Ukrajine predstavlja stvarnu prijetnju - a prepoznaje ga i dolazeći Bidenov tim. Moja jedina briga je da izbjegnem da me lokalni čelnici u regiji optuže za podršku različitim geopolitičkim izazivačima. Uvlačenje u nadmetanje s kleptokratama je izgubljen posao. Imamo preča posla nego da se moramo baviti tako beznadnom politikom.

To ne znači da NATO nije mogao imati veći trag u BiH. Zaista, ovo je poželjno. Moje kolege i ja iz DPC-a već dugo se zalažemo za jačanje EUFOR-a, koji je preuzet sa NATO-ovom podrškom u okviru "Berlin plus" aranžmana - u vjerodostojne odbrambene snage, kako bi se odbacio bilo kakav secesionistički narativ (raspoređivanjem snaga u Brčkom i dovoljnom snagom trupa i mobilnosti radi suočavanja s drugim izazovima) i rješavanja još jednog aspekta "sigurnog i snažnog okruženja" koji u Daytonu nije bio cijenjen, ali je postao relevantan posljednjih godina. Strahovi građana od nasilnog napada "vlastite" vlade, kao što se vidjelo sa konačnim suzbijanjem protesta "Pravda za Davida". Da bismo „ukrali“ Miloševićev narativ, trebali bismo moći reći Bosancima koji žele mirno demonstrirati protiv zloupotrebe moći i napada na njihovo dostojanstvo da se "niko ne smije usuditi tući vas "- i pokazati da to mislimo time što imamo vrstu interventnih snaga na licu mjesta kako bi se odvratile takve zloupotrebe. To bi platilo širu političku dividendu i bili bi u mogućnosti da slijedimo strukturalni dijalog smanjenjem straha koji smo, mi stranci, dopustili da ojača 2006. godine.

Po pitanju NATO-a BiH može puno učiniti za NATO (i time izvući korist) u pogledu mogućnosti obuke. Nešto od toga smo već vidjeli, ali potencijal još uvijek nije u potpunosti iskorišten. Svako pojačanje kontingenta u Brčkom, ili bilo kakva reakcija na prijetnje sigurnosnom okruženju na tom području, dolazila bi preko tuzlanskog aerodroma, nekadašnje baze Orao. Ima najdužu pistu u BiH, sposobnu za prihvat velikih transportnih aviona poput C-5A i C-17. Dakle, tamošnji kontingent i planiranje vježbi koje bi to uključivale bilo bi logično.

Kako vam izgleda današnje bh. društvo?

KB: Iskreno mislim da je na globalnom nivou BiH zapravo trenutno manje podijeljeno društvo od SAD-a. Svi ste iskusili oko 30 godina vladavine onakve kakvu smo mi Amerikanci doživjeli kao trampizam. Svi znate ko su pobjednici u ratu: gadovi u crnim Audijima (koji su, teoretski, "partneri" u evropskim integracijama). Svi ostali su izgubili. Povjerenje u društvu i dalje je slabo. Ali vjera u priče o sranjima o je sada prilično tanka, što je ogroman napredak. Mi, nažalost, još uvijek učimo na teži način, što pokazuju i naši izborni rezultati… Nadam se, i imam razloga da vjerujem, da će se Bidenov tim približiti Balkanu i BiH s prepoznavanjem te stvarnosti. Svoje vlastito društvo razumijem iz temelja drugačije i bolje nakon što sam tamo živio 11 godina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo