12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

12.11.2020 / 23:22 Fudbal - Finale baraža

Škotska nakon penala savladala Srbiju i plasirala se na EURO

Škotska nakon penala savladala Srbiju i plasirala se na EURO
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Fudbalska reprezentacija Srbije dočekala je večeras u finalnom susretu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo selekciju Škotske na stadionu Rajko Mitić u Beogradu.

Prvu dobru priliku vidjeli smo u 23. minuti susreta. Šutirao je Lukić iz daljine, ali samo pored stative gostujućeg gola. Domaćin je ponovo zaprijetio u 27. minuti susreta. Nakon centaršuta Kostića glavom je iz teške pozicije šutirao Mitrović, ali nije uspio zatresti mrežu Marshalla, prenosi N1.

Škoti su zaprijetili u 31. minuti susreta, McGinn je ušao u šesnaesterac s lijeve strane, ali je šutirao u dobro postavljenog Rajkovića. Do odlaska na odmor nije bilo ozbiljnijih prilika, ostalo je 0:0.

U 51. minuti susreta Škotska je imala veliku priliku. Stefan Mitrović se okliznuo, Dykes je uposlio Robertsona, a fudbaler Liverpoola šutira preko prečke gola Rajkovića. Već u narednom napadu gosti su iskoristili grešku domaćih i došli su do vodstva. McGregor je presjekao pas Kostića, uposlio je Christieja koji sjajno šutira iz okreta s vrha šesnaesterca, a lopta se odbija od stativu iza leđa Rajkovića.

Škotska ponovo prijeti u 69. minuti susreta. Pokušao je McGregor udarcem iz velike udaljenosti, ali je šutirao pored gola domaćih. Već u narednom napadu na drugoj strani najviši u šesnaestercu gostiju bio je Milinković-Savić, ali je šutirao pored stative Marshallovog gola.

Gosti su u 72. minuti mogli do dva gola prednosti. Odlično se još jednom snašao Christie, ali je ovaj put šutirao pored gola Rajkovića. U 77. minuti susreta Mitrović je šutirao glavom, ali samo pored gola gostiju. Srbija je ponovo zaprijetila u 85. minuti susreta, ali je pokušaj Jovića glavom završio pored stative Marshallovog gola.

Srbija je izjednačila u 90. minuti susreta. Mladenović je izveo korner, a napadač Reala je šutirao glavom i matirao je nemoćnog Marshalla. Ostalo je nakon 90 minuta igre 1:1, pa je susret otišao u produžetak.

U prvom produžetku vidjeli smo nekoliko pokušaja iz daljine. Prijetili su Gudelj i Katai, ali se rezultat nije mijenjao. Ostalo je nakon 15 minuta igre 1:1. U 115. minuti susreta zaprijetio je Katai, ali je šutirao pravo u dobro postavljenog Marshalla. Nakon 120 minuta igre pobjednika nije bilo pa su jedanaesterci odlučili putnika na Euro.

Prvi jedanaesterac za goste izveo je Griffiths i matirao je Rajkovića. Za 1:1 u penal seriji pogodio je Tadić. Za Škote je potom precizan bio McGregor, a Marshall je uspio dodirnuti loptu nakon udarca Jovića, a ona se ipak odbila u mrežu. U trećoj seriji za Škote je bio precizan McTominay, dok je na 3:3 u penal seriji izjednačio Gudelj. Četvrti penal za Škote uspješno je realizovao McBurnie, a na 4:4 je izjednačio Katai. Peti penal u pogodak za Škotsku pretvorio je McLean, a potom je Marshall zaustavio Mitrovića i odveo je Škotsku na EURO.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo